• MŠ I.: Sovičky: Domáce zvieratá

          • Jar je čas nežnosti, kedy sa všetky zvieracie mamičky chystajú priviesť na svet svoje mláďatká. Témou tohto týždňa: "Domáce zvieratá" sa deti oboznámili so zvieratkami a ich mláďatkami: sliepka - kuriatko, ovečka - jahniatko, kačica - káčatko... Pozorovaním obrázkov a kníh sa deti učili o spôsobe života zvierat, počúvali a napodobňovali aké vydávajú zvuky. Zážitky z čítania "Kuriatko a káčatko" vyjadrili vo výtvarných činnostiach ako napríklad modelovali zvieratká z plastelíny, nalepovali ovečkám srsť, z farebnej mozaiky sa snažili vytvoriť kuriatko. Spoločne sme sa naučili pieseň "Na dvore býva sliepočka naša", ktorú si často spievame počas dňa. Na školskom dvore sme spoločne z konárikov vytvárali ohrádky pre zvieratká.

          • MŠ V.: Lienky: Doprava – bezpečne na cestách

          • Tento týždeň sa sme venovali dopravným značkám a bezpečného správania sa chodcov. Povedali sme si názvy dopravných značniek, čo znamenajú pre nás chodcov. Nakreslili sme si semafor, zahrali si hru na dopravného strážnika a mnoho iného. Deti si nielen zopakovali poznatky z minulých rokov, určite sa naučili niečo nové čo im rozšírilo poznatky o doprave ako takej.

          • MŠ II.Slniečkovo: Poznaj svoju vlasť

          • Slovensko je moja vlasť, tu chcem bývať, tu chcem rásť. Sú tu hory, rieky, doliny, nie je krajšej krajiny. Tento týždeň sa aj Slniečka venovali téme: Moja vlasť. Na IT sme ukazovali krásy slovenska - hory,lesy,hrady,zámky,mestá,stavali sme z lega naše mesto, hrali sa v kruhu hru: Poznaj mesto. Pomenovali sme farby slovenskej vlajky, kedy a kde sa používa, ukázali ako vyzerá slovenský znak. Vypočuli si slovenskú hymnu. Maľovali sme temperovou farbou našu vlajku, voskovou farbou vyfarbovali znak, nalepovali špajdlu. Všetci sme usilovne pracovali. Tiež sme precvičovali jemnú motoriku rúk- strihali obrázky z papiera a precvičovali správne držanie nožníc. Zhotovili sme farebný dáždnik vyfarbovaním, zaspievali pieseň: Po nábreží koník beží, urobili výstavu hotových prác. Prežili sme tak pekný, zaujímavý týždeň.

          • MŠ II. Slniečkovo: Domáce zvieratá

          • Tento týždeň sme sa s našimi Slniečkami oboznámili s témou domáce zvieratá a ich mláďatá. Pripomenuli sme si, ako sa o tieto zvieratká staráme, čo im dávame jesť, aký z nich máme úžitok. Precvičili sme si jemnú motoriku pri výtvarných aktivitách, grafomotoriku pri vypĺňaní pracovných listov. Skladali sme puzzle, vyrobili sme si nafukujúce sliepočky, ale aj ovečky z pukancov. Zaspievali a zatancovali na pieseň: "Na dvore býva sliepočka naša", zopakovali čísla a precvičili hod loptičkou. Rozlúčili sme sa so zimou a privítali jar, krátkou prechádzkou pri potok. Zapálili sme Morenu, zaspievali sme si pesničky a vychutnávali si prvé jarné lúče slniečka.

          • MŠ V.: Lienky: Jar - príroda sa prebúdza

          • Tento týždeň sme sa venovali téme Jar-priroda sa prebúdza. Rozprávali sme sa o znakoch jari, počasí, zvieratkách, kvetoch. Vyčleňovali sme prvú a poslednú hlásku, rozdelovali slová na slabiky a počítali hlásky. Zasadili sme rôzne rastlinky, vypracovali pracovné listy, triedili sme obrázky, precvičovali program na vynášanie Moreny. Vo štvrtok sme vyniesli Moreny a do našej škôlky sme priniesli slniečko - jar a v piatok sme navštívili knižnicu

          • MŠ I.: Sovičky: Slovensko - moja vlasť

          • Tento týždeň sme sa v našej triede venovali téme našej vlasti. Spoločne sme si vypočuli našu hymnu a namaľovali vlajku. Zaspievali a zatancovali sme si na pieseň Močila konope, močila. Z kociek lega dupla sme stavali hradné veže Bratislavského hradu a veľmi nás bavilo vytváranie vlastných námetov na taniere s "modranskou keramikou". V stredu sme si pripomenuli Svetový deň vody pozorovaním farebného dažďa z potravinárskeho farbiva a oleja. Na záver týždňa sme spolu s ostatnými kamarátmi z našej škôlky zvládli vychádzku k potoku, kde sme prvýkrát videli hádzanie Moreny do vody a vítanie jari.

          • MŠ IV.: Včielky: Jar-príroda sa prebúdza

          • Po zime zas prišla jar, slnko už má teplú tvár.

            Budú kvety, zvieratká, vstáva spiaca záhradka.

            Príroda sa pomaly prebúdza a v triede Včielok zavládla jarná nálada. Celý týždeň sme prostredníctvom prekážkovej dráhy rozvíjali pohybové schopnosti našich včielok. Rozprávali sme sa o charakteristických znakoch jari, spoznávali a pomenúvali jarné kvety, vyčleňovali hlásky na začiatku a konci slov. Maľovali jarnú trávu plnú tulipánov, ktoré odtláčali lego skladačkou a rolkou z toaletného papiera. Deň vody sme si pripomenuli zábavným pokusom a overili si tvrdenie, že vodu potrebujú a prijímajú aj rastlinky. Zo skladačiek konštruovali kvety, precvičovali postupnosť, počítali fazuľky, rytmizovali s muchou "Uletenú pieseň" o muche. Veselý týždeň sme zavŕšili odprevadením pani Zimy na odpočinok a návštevou mestskej knižnice.

          • MŠ III. Motýliky: Domáce zvieratá

          • Téma Domáce zvieratá bola pre deti veĺmi zaujímavá. Dozvedeli sa mená mláďat domácich zvierat, i keď mnohé z nich už vedeli, niektoré boli pre nich neznáme. Vysvetlili sme si úžitok zo zvierat, vyrobili zajačikov z krepového papiera technikou krčenia a lepenia, vymaľovali kuriatko vo vajíčku. Zahrali sme sa pohybovú hru Na kocúra a myši  a Prileteli vtáčky. Naučili sme sa riekanku Ďuro, Ďuro daj nám slnka, ktorú sme zarecitovali spolu s ostatnými deťmi pri pálení a utopení Moreny. Tým sme spoločne privolali jar, na ktorú sme sa už dlho tešili.

          • Návšteva knižnice - výstava detských prác "Svet malého škôlkara"

          • V našej materskej škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. V mesiaci marci, ktorý je mesiacom knihy, si deti nosili svoje obľúbené knihy, z ktorých im pani učiteľky čítali. Neboli to len rozprávkové knihy, ale aj detské encyklopédie, ktoré si deti najradšej prezerali. Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, motivujeme ich aj tým spôsobom, že každý rok navštevujeme mestskú knižnicu. Tu majú deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť ale aj požičať. Pani knihovníčky im vysvetlili, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti si tiež pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

          • Vynášanie Moreny

          • Kalendár hovorí jasnou rečou, jar je tu. A nielen v kalendári, ale aj vonku už bolo cítiť príjemné jarné počasie. To sa síce spočiatku „pokazilo“, ale nám nezabránilo, aby sme oživili krásny zvyk našich starých materí, vyniesť Morenu. Spoločne aj s Morenou sme sa vybrali k potoku v blízkosti našej MŠ. Tam sme si názorne ukázali ako sa Morena - symbol  zimy vynášala, aké hry a piesne sa hrali a spievali. Morenu sme napokon vyzliekli zo šiat, zapálili a aj ju do potoka hodili. A tak sme Morenu vyniesli a jar do našej MŠ priniesli. Pretože naozaj, po tom, čo Morena odplávala, slniečko vykuklo. S pesničkou na perách a s dobrým pocitom sme sa vrátili späť do škôlky.

          • Výtvarná súťaž

          • Dňa 21.marca sa v MsKS uskutočnila výtvarná súťaž, ktorej sa zúčastnili aj naše včielky: Stelka K., Lujza D., Tánička Č., Oskar D. 

            Súťaže sa celkovo zúčastnilo 45 detí, a kresliť mohli na jednu z 3 tém (Príroda, Vesmír očami detí a Rozprávkoví hrdinovia). 

            Naša radosť je o to väčšia, že víťazmi v kategórii do 6 rokov sa stali naše deti Stelka K. a Oskar D. Našim malým výtvarníkom srdečne gratulujeme a veríme, že si odniesli krásny zážitok. 

          • Zmeny od 01.05.2023 pri poskytovaní dotácií na stravu

          • S účinnosťou od 01.05.2023 sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov a dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa.

            Výška dotácie na stravu:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa oprávnené dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole. Keďže materské školy v meste Bánovce nad Bebravou sú zaradené v 3. finančnom pásme, kde je výška obeda 1,20 €, zvyšných 0,20 € bude použité na čiastočnú úhradu desiatej.

            Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu bez posúdenia príjmu domácnosti:

            • deti v poslednom ročníku materskej školy (dieťa plniace povinné predprimárne vzdelávanie, dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka. Pre deti, ktoré budú oprávnené na poskytnutie dotácie od 1.5.2023 to znamená dátum narodenia do 31.8.2017),
            • za podmienky, že zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu,   https://cloud-d.edupage.org/cloud/ZIADOST_obedy_zadarmo.docx?
            • v prípade, že rodič požiada o dotáciu na stravu, jeho daňový bonus sa nezmení a bude na dieťa poberaný v takej istej výške ako do 1.5.2023.

            Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu z domácnosti v hmotnej núdzi alebo pod úrovňou životného minima:

            • deti v MŠ vo veku od 2 do 5 rokov z domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len deti v HN/ŽM), za podmienky, že zriaďovateľ MŠ má preukázané, že ide o dieťa v HN alebo ŽM (potvrdenie o HM/ŽM).

            Špecifické podmienky poskytnutia dotácie na stravu:

            Dotáciu na stravu možno poskytnúť:

            • na dieťa, ktoré sa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje diétne jedlo, dotáciu na stravu vyplatí školská jedáleň rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu. Rodič za takého dieťa priloží k žiadosti lekárske potvrdenie a číslo účtu na ktoré sa bude dotácia vyplácať.

            Podmienkou poskytnutia dotácie na stravu je písomná žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa, ktorú podáva prostredníctvom zariadenia školského stravovania. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu bude oprávneným rodičom poskytnutá v MŠ a zároveň bude k dispozícií na stránke MŠ. Vyplnenú, podpísanú žiadosť rodič odovzdá triednej učiteľke do 31.3.2023.

            Výšku platby a trvalého príkazu zverejníme na stránke MŠ po zapracovaní uvedeného do VZN mesta Bánovce nad Bebravou.

          • MŠ IV.: Včielky: Poznaj svoju vlasť

          • "Slovensko je moja vlasť,

            tu chcem bývať, tu chcem rásť.

            Slovensko ja spoznať chcem,

            lebo je to krásna zem."

            V druhom marcovom týždni Včielky zábavnou formou spoznávali svoju vlasť a nadobúdali vlastenecké cítenie. Učili sa spoznávať podľa mapy, encyklopédií, internetových stránok krásy Slovenska – prírodu, mestá, rieky, hrady a zámky. Oboznámili sa so štátnymi symbolmi – znakom, vlajkou, zástavou a pečaťou. Vypočuli si hymnu SR, pomenovali hlavné mesto Bratislavu a oboznámili sa s dominantami hlavného mesta. Pomenovali svoje mesto/dedinu a taktiež vymenovali základné dominanty vo svojom okolí. Vyskúšali si aj "maľovanie keramiky" , či "zdobenie domu",čím si pripomenuli zvyky a tradície našich predkov. Zahrali si pexeso, sudoku a z lega konštruovali slovenskú zástavu.

          • MŠ I.: Sovičky: Jar je čarovné ročné obdobie

          • Tento týždeň naše Sovičky spoznali a privítali dvoch nových kamarátov Tomáška a Oliverka, ktorí sa oboznámili  v priestoroch triedy s hračkami a stavebnicami. Rozprávali sme sa o prírode a prichádzajúcej jari, zmene ročných období. Spievali sme, maľovali jarnú trávu.
            Pri pobyte na školskom dvore sme si utvrdili, že jar je čarovné ročné obdobie. Pozorovali sme stromy a kríky, ako nastavujú svoje prvé drobné lístky sviežemu čistému vánku a krehké pestré kvietky, ako sa roztvárajú pred lúčmi slnka. Na jar je príroda plná veselých zvukov, vtáky na seba vyspevujú a pokrikujú, čomu sa naše Sovičky tešia a užívajú jarnú prírodu plným dúškom.

          • MŠ III.: Motýliky: Príroda sa prebúdza

          • Všetko nasvedčuje už tomu, že zima je nenávratne preč a zavítala ku nám jar.V triede Motýlikov sme sa tento týždeň venovali jarným kvietkom, jarnej prírode, maľovali sme jarnú lúku, počítali sme jarné kvietky, priraďovali sme predmety na základe pokynov. Z vystrihnutých kvietkov sme si pani Jar aj poskladali a vyfarbili sme si jarný kvietok - narcis. Rozvíjali sme si predčitateľskú gramotnosť v maľovanom čítaní, modelovali sme jarné kvety, priraďovali sme tiene ku jarným kvetom, dokresľovali sme jarné kvety aj do vázy v pracovnom liste. Hrali sme rôzne pohybové hry, chôdzou po lane sme podporili rozvoj hrubej motoriky. Týždeň nám ubehol veľmi rýchlo a my sa  už teraz  tešíme na ten nasledujúci.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Príroda sa prebúdza

          • Jar je ročné obdobie, ktoré nasleduje po zime a začína sa v mesiaci marec. Zopakovali sme si hlavné znaky tohtoročného obdobia-zmeny v prírode, teplejšie slniečko, štebotanie vtáčikov, pučanie stromov, kvitnutie kvetov, liahnutie mláďat. Rozlišovali sme ročné obdobia podľa obrázkov. Naučili sa HPH: klope klope dáždik, pieseň: našiel som pri podstienku, a pieseň: moja zlatá mamina, ktorú precvičujeme na blížiaci sa sviatok matiek. Pri magnetickej tabuli sme opakovali poznatky o prírode. Vonku sme hľadali v trávičke sedmokrásky- biele i ružové. Hrali sme sa v kruhu hru na záhradníka, na IT určovali kvety , ich farby, tiež druhy vtákov, ich veľkosti. Maľovali sme neriedenou temperou a plochým štetcom kuriatka, vystrihovali a nalepovali snežienky. Na pracovnom liste sme vyfarbovali rôzne jarné kvety. V závere týždňa sme pomáhali pani učiteľke a tešili sa z novej jarnej výzdoby okien v našej triede.

          • MŠ V.: Domáce zvieratá

          • Deti si v tomto týždni rozšírili svoje poznatky a spôsobe života domácich zvieratiek. Rozprávali sme si o starostlivosti o zvieratá, aké sú rozdiely medzi živočíchmi v spôsobe ich pohybu, rozpoznavali sme mláďatá živočíchov a pomenovávali sme ich. Rozdeľovali sme zvieratá na domáce a exotické. Vyrobili sme si domáce mačky na vykres, ktoré môžete vidieť aj na nástenke. Využili sme IKT tabuľu kde sme rozdeľovali kreslené a realistické zvieratá. Okrem spomenuteho sme si zahrali zábavné hry, postavili ohrádky a príbytky pre zvieratká a mnoho ďalšieho. MAREC je aj mesiacom kníh a tak sme si pri uplatňovaní špecifických metód počúvania s porozumením vyskúšali aj počúvanie kúzeľného pera. Deti boli nadšené a veríme tomu, že sa opäť tento týždeň niečo nové a užitočné naučili.

          • POVIEM TI BÁSNIČKU

          • Dnes dopoludnia sa v materskej škole na Ulici Radlinského konal 11. ročník celomestskej súťaže detí z materských škôl v prednese poézie a prózy "POVIEM TI BÁSNIČKU". Našu materskú školu reprezentovali deti z triedy Včielok: Sofia Anna Valachová a Tamarka Mikulovská. Všetky deti boli za svoj výkon odmenené veľkým potleskom, diplomom a sladkosťou. Súčasťou tejto krásnej akcie bola beseda so spisovateľkou Katarínou Škorupovou, ktorá deťom hravou formou predstavila svoju tvorbu. ĎAKUJEME za pozvanie a tešíme sa na ďalší ročník.

          • MŠ IV.: Včielky: Mám básničku na jazýčku

          • Už tradične sa mesiac marec spája s mesiacom kníh. V prezentácii ,, Ako sa knižka narodila " mali možnosť vidieť ako sa vyrába papier a ako sa z neho robí kniha. Pri manipulovaní s knižkami sa včielky snažili porozumieť a aktívne používať výrazy ako kniha, strana, nadpis, spisovateľ, ilustrátor, ilustrácia, knižnica a kníhkupectvo. Deti mali možnosť priniesť si svoju obľúbenú knihu a rozprávať o nej kamarátom. V triede sme si založili malú knižnicu do ktorej sme si poukladali knihy z triedy ale aj knihy, ktoré si deti doniesli z domu. Vyrobili sme si čitateľské preukazy, záložky do knihy a nezabudli sme si povedať ani to ako s knižkami zaobchádzame. Trénovali sme prednes básní Môj macík a Káčer, čítali maľované čítanie, tvorili rýmy, rytmizovali, kreslili v múke písmenká a týždeň sme ukončili hádaním názvov rozprávok na interaktívnej tabuli. Čaká nás ešte návšteva mestskej knižnice do ktorej sa už všetci veľmi tešíme.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Mám básničku na jazýčku

          • Tento týždeň sme sa s našimi Slniečkami venovali téme: Mám básničku na jazýčku. Učili sme sa dni v týždni pomocou krátkych básničiek. Počítali sme margarétky a priraďovali k ním čísla. Strihali sme vlasy strapatému pandrlákovi s rôznymi vzormi, kde sme si precvičili jemnú motoriku rúk. Mesiac marec sa spája nie len s príchodom jari, ale aj tým, že si pripomíname mesiac knihy. Pozreli sme si veľa pekných detských kníh, všímali sme si ilustrácie zobrazené v nich a čítali krátke úryvky. Vyrobili sme si záložku do knihy. Pomocou IT sme sa učili orientáciu v priestore a na záver týždňa sme si prerozprávali básničky, ktoré nás milo vystihujú.