• MŠ I.:Sovičky:Ľudské činnosti

          • Ľudia majú rôzne povolania. O niektorých z nich sme sa rozprávali a tiež sme si vyskúšali každodenné ľudské činnosti. Naučili sa riekanku o kominárovi, stavali komíny z kociek, pozreli si prezentáciu o hasičoch a na chvíľu sa z nás stali kaderníci a kaderníčky. Tiež sme sa zahrali na lekárov, opravárov, varili sme v kuchynke naše obľúbené jedlá, upratovali a vešali prádlo. Na záver týždňa sa z nás stali pekári a cukrárky a z plastelíny sme modelovali rôzne dobroty.

            V utorok sme naše mamičky potešili programom a darčekmi ako vďaku za to, že ich máme ❤️.

          • MŠ V.: Včielky: Čo nám lúka núka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ V.: Včielky: Čo nám lúka núka.

            V pondelok nás v MŠ navštívil pán poľovník. Najstaršie deti oboznámil s náplňou svojej práce a spoločne vyriešili záhadu v rozprávke o stratených zvieratkách. Deti sa s radosťou zapájali do rôznych pohybových aktivít, počúvali zvuky zvierat, riešili úlohy na interaktívnej tabuli, no najviac sa im páčili parohy, ktoré si mohli zblízka prezrieť. Ďaľší deň včielky oslávili pripravenými básňami, piesňami a tancom, ktoré darovali svojim mamičkám ku ich sviatku Dňa matiek. Prekvapili ich aj vlastnoručne vyrobenými náhrdelníkmi so srdiečkami. V stredu sa slávnostne odfotili na koncoročné fotografie a vo štvrtok sa zúčastnili celomestskej prehliadky folklóru v MsKS. Naučili sa názvy lúčnych kvetov, triedili ich na okrasné, liečivé a jedovaté. Namaľovali obraz lúky s kvetmi s temperovými farbami pomocou čistiacich vatových tyčiniek. Vypočuli si básne o kvetoch a zopakovali pieseň Ja som vám veľký pán.

          • MŠ IV.: Motýliky. Ĺudské činnosti.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ IV.: Motýliky. Ĺudské činnosti..

            Ako najlepšie spoznajú deti rózne pracovné činnosti ak nie pozorovaním, napodobňovaním, rozhovorom. Naše deti sa dokázali vžiť do práce murára, maliara, stolára, elektrikára pomocou divadielka o remeslách. Pozorovali práce blízke v MŠ, prácu pani kuchárky, pani upratovačky, pracu pani učteĺky. Priamo si mohli vyskúšať prácu pani fotografky, spoznali činnosti pána poĺovníka na besede. Pri výtvarných činnostiach dokreslili semafor ako policajt riadi dopravu, murárovi tehly, ktoré potrebuje na stavbu domu. Bol to týždeň plný pracovných činností.

          • Tancuj, tancuj, vykrúcaj

          • Ďalšie krásne dopoludnie, tentokrát plné tanca, ľudových krojov a folklóru. Našu materskú školu reprezentovali Včielky s ľudovými tančekmi v pásme "Zlatá brána". 

            Podujatie Tancuj, tancuj, vykrúcaj v MsKS Janka Matušku bolo zamerané na prehliadku ľudových tancov a zvykov. 

            Ďakujeme MŠ SEVERKA za pozvanie a umelecký zážitok.

          • MŠ III.: Lienky : Vtáky a hmyz

          • V rámci témy vtáky a hmyz si deti precvičili a rozšírili svoje poznatky o hmyze a vtákoch. Povedali sme si o hmyze - kde všade ho nájdeme, aké druhy poznáme a ktoré sú pre nás užitočné. Podľa zadania ukladali makety hmyzu. Pestrosť hmyzu deti zaujímala. Venovali sme pozornosť aj vtákom, ktorí sa po zime vrátili a ktorí u nás strávili zimu. Deti si precvičili grafomotoriku pri činnosti s pracovnými listami, nakreslili krásne vtáky z rozprávky O Slávikovi, porovnávali veľkosť vtákov a zaspievali sme si pesničku Čižiček, Čižiček. Vo štvrtok nás navštívili záchranári zo záchrannej zdravotnej služby Emergency z Trenčína. Oboznámili nás s ich prácou, deti si mohli pozrieť sanitku z vnútra a ukázali nám na kamarátovi Macovi prvú pomoc.

          • MS IV.: Motýliky: Úsmev mojej mamy

          • Je máj – lásky čas. S mesiacom máj nás sa spája krásny sviatok Deň matiek. Venovali sme sa hlavne nácviku programu pre mamičky. Mamičky sme chceli potešiť piesňami a básňami. Vyrobili sme im krásne darčeky - srdiečka. Našu MŠ navštívili aj záchranári, ktorí nám porozprávali o svojej práci a ako poskytnúť prvú pomoc. Deti mali možnosť nazrieť aj do sanitky. Grafomotoriku si deti precvičili v pracovných zošitoch. 

          • MŠ I.: Sovičky: Úsmev mojej mamy

          • Deti z triedy "Sovičky" napodobňovali jednoduché činnosti pri hre v kuchynskom kútiku, kde pripravovali zdravé raňajky, rozlišovali zdravé a nezdravé potraviny za pomoci učiteľky a starali sa o bábiky. Napodobňovali rodinu a život v nej. Samostatne manipulovali so stavebnicami, stavali stavby, zostavovali rozličné predmety, námetové stavby, stavby do výšky a do dĺžky. Kreslili na tabuľky svoje mamičky i babičky. Na školskom dvore si deti prezerali interiér v ZÁCHRANKE, kde sa dozvedeli o prvej a rýchlej pomoci pacientom pri úraze, dopravnej nehode a podobne. Deti obdržali potvrdenie o účasti Záchranár v škole. Pripravovali sme malý darček pre mamičku. Deti si samostatne zdobili pozdrav otláčaním kvietku na výkres. Z lega skladali "Srdiečko pre mamičku". Spievali sme jednoduché detské piesne a spájali ich s individuálnym pohybovým prejavom "Kreslím, kreslím postavičku"; "Moja mamka"; "Šetrím si korunky".

          • MŠ V.: Včielky: Úsmev mojej mamy

          • S našimi včielkami sme sa uplynulý týždeň rozprávali o rodine. Poznávali štruktúru rodiny, rozlišovali jednotlivých členov a orientovali sa aj v širších príbuzenských vzťahoch v rodine. Vyrábali prekvapenie pre mamičku a odpovedali na otázky z dotazníka o mamičke. Kreslili náhrdelník pre svoje mamy, pri ktorom si precvičovali pozornosť pri postupnosti farieb. V námetových hrách na rodinu napodobňovali činnosti, ktoré sú zaužívané u nich doma v roli mamy, otca, babky, dedka. Prekvapením pre naše včielky bola návšteva p. Markovej, ktorá im predviedla názornú ukážku starostlivosti a batoľa, malú Alžbetku. O zážitky nebola núdza. Včielky sa zúčastnili aj na prednáške "Záchranár v škole" a v piatok si zacvičili spolu s prvákmi v ZŠ Komenského. Počas celého týždňa recitovali, spievali a tancovali aby v nadchádzajúcom týždni potešili svoje mamičky.

          • MŠ II.Slniečkovo: Ľudské činnosti

          • Deti v Slniečkove spoznávali rozmanité ľudské činnosti, vysvetlili sme si význam práce. Hovorili sme kto čo robí a aké nástroje, náradie či pomôcky pri svojej práci potrebujeme. Zahrali sa hru: Na záhradníka a na remeselníkov. Formou hádaniek sme určovali remeslá a ľudské činnosti. Zahrali sme sa na kuchárov, lekárov, stavbárov, vojakov, šoférov a upratovačku. Znázornením pohybu práce sme hádali aj iné remeslá. Na IT sme priraďovali postavy remeselníkov a aké auto k nim patrí. K postave sme priraďovali aj predmet, ktorý je charakteristický pri danej práci. Zahrali sme sa s kartičkami pexeso na IT. Vyfarbili si pracovný list v pracovnom zošite. Zaspievali sme pieseň za doprovodu detskej rytmiky: Kto chce domček budovať.

          • Záchranári

          • Našu materskú školu dnes navštívili záchranári zo záchrannej zdravotnej služby Emergency z Trenčína.

            Cieľom ich návštevy bolo oboznámiť deti s prácou záchranárov a priblížiť im základy prvej pomoci. Ich znalosť zohráva totiž dôležitú úlohu pri záchrane ľudského života v rôznych situáciách. Prakticky si vyskúšali obväzovanie a masáž srdca. Najväčším zážitkom pre všetky deti bola však prehliadka sanitky. Aj takouto formou môžeme spoločne deťom vštepiť elementárne základy zodpovedného prístupu k životu a zdraviu. 

            ĎAKUJEME! 

          • MŠ II.: Slniečkovo: Čo nám lúka núka

          • Príroda sa už zobudila naplno. Môžeme to počuť aj vidieť na lúkach, poliach aj v záhradách. V tráve, v kríkoch aj stromoch nám ukrýva rôzne tajomstvá. So Slniečkami sme sa porozprávali o hmyze, ako o veľmi dôležitej súčasti našej prírody. Pozreli sme si na IT prezentáciu, zahrali sme si pexeso, spoločne vyrobili húsenicu, priraďovali čísla a vypočuli si piesne, ako napriklad: "Lenka lienka, stonožka". Vyrobili sme si motýlie čelenky, hádali hádanky a pozorovali mravce, či im viac chutia sladké alebo slané potraviny. Týmito zábavnými aktivitami, ktoré deti veľmi bavili, sme ukončili ďalší zaujímavý týždeň v našej triede.

          • MŠ I.: Sovičky: Čo nám lúka núka

          • Aj naše Sovičky prvý májový týždeň zavítali na rozkvitnutú jarnú lúku. Povedali sme si aké kvety a hmyz môžeme na nej nájsť, zahrali sa na Rafaelu stonožku, žabky a dážďovky. Riešili sme rôzne jednoduché logické úlohy a hádanky, zaspievali sme si pieseň "Ja som žabka, ty si žabka" a naučili sa básničku o mravčekovi, ktorého bolel palček. Vlastnú lúku sme si počas celého týždňa zhotovovali viacerými výtvarnými technikami. Na záver týždňa sme si vypočuli rozprávku o slimákovi menom Timi, ktorý si hľadal kamarátov a nakoniec si ho aj vymodelovali.

          • MŠ III.: Lienky: Čo nám lúka núka

          • Čo všetko môžeme nájsť na lúke sme sa dozvedeli z peknej prezentácie, spoločne sme si pomenovali známe, aj menej známe rastlinky, bylinky, zvieratká a hmyz. Mikroskopom sme pozorovali sedmokrásku a púpavu v rôznych štádiách. Oboznámili sme sa s liečivými bylinkami. Nektoré sme našli aj na našom dvore. Zahrali sme si kartovú hru Ja mám - kto má, hudobno-pohybovú hru Na venček a využitím kombinovanej techniky sme vytvorili krásne obrázky púpav.

          • MŠ IV.: Motýliky. Čo nám lúka núka.

          • Poznatky o lúke, kvetoch a hmyze si deti rozšírili pomocou výstižných obrázkov, ale aj prezentáciou na lúke. Už získané vedomosti sme využili pri tvorení viet a rozprávaní s využitím pracovných listov. Kvety, hmyz sa podarilo deťom poskladať z lega. Krásnu lúku s lienkami si deti zhotovili lepením, strihaním, kreslením. Vonku sme pozorovali mravce, lienky, využili sme aj loptové hry. Bol to veselý a zaujímavý týždeň.

          • MŠ V.: Včielky: Vesmír

          • Vesmírne tajomstvá sme spoločne odhaľovali so Včielkami a naučili sa pri tom veľa nových poznatkov. Pomenovali sme planéty Slnečnej sústavy, zistili čo je mliečna dráha, kométy, asteroidy a spoznávali súhvezdia. Na interaktívnej tabuli sme si precvičili grafomotoriku, matematické predstavy a logický rad postupnosti. Určovali sme tiene, slabikovali a dokresľovali raketu. Pomocou techniky atrament a zmizík si deti vytvorili vesmír podľa vlastnej fantázie. V Táničkinej knihe o vesmíre sme si prečítali veľa zaujímavostí, napríklad prečo slnko svieti a mesiac nie, o čom sme si vypočuli aj príbeh " Ako sa slniečko s mesiačikom dohodli."

          • Bábkulienka

          • Deti z triedy Motýlikov sa spoločne s p. učiteľkami zúčastnili celoslovenskej prehliadky tvorivosti detí a pedagógov „BÁBKULIENKA“, ktorej cieľom je  zviditeľniť tvorivé aktivity pedagógov a detí v oblasti tvorivej dramatiky v rámci celého Slovenska. Jednotlivé ukážky boli pozorované a hodnotené odborníkmi v tejto oblasti a tí na základe vlastných skúseností dávali rady do ďalšej práce. Naši malí herci sa predstavili s vystúpením "Ako sa stratila škôlka" a spoločnými silami sa im podarilo postaviť novú škôlku, v ktorej sa budú hrať, zabávať, tančit, spievať a učiť sa. Aj keď to bol pre deti a p. učiteľky náročný deň, deti získali veľa pekných zážitkov a p. učiteľky nové skúsenosti a poznatky z oblasti tvorivej dramatiky.

          • MŠ I.: Sovičky: Naša Zem je guľatá

          • Na Deň Zeme zavítali do MŠ Sokoliari, ktorí naše deti oboznámili s viacerými druhmi vtákov (odkiaľ pochádzajú, čím sa živia, kde hniezdia, koľko majú mláďat...). Na záver ukážky im bolo poskytnuté fotografovanie. S deťmi sme potom prišli do svojich tried, kde ich čakali pracovné činnosti – triedenie odpadov a sadenie semien do kvetináča. Deti si pri týchto činnostiach utvrdzovali základy ochrany prírody a životného prostredia. Na druhý deň deti čakalo ďalšie prekvapenie! Na školský dvor prišli hasiči s dvomi hasičskými autami a štvorkolkou. Deti mali možnosť pracovať s prúdnicou za pomoci hasičov, vyskúšať si hasičskú helmu, predviedli im rôzne druhy náradia potrebné pri záchrane ľudí, povozili ich na štvorkolke. Vo vzdelávacích aktivitách deti pracovali s plastelínou – vytvorili si s p. učiteľkou glóbus. Rozprávali sme sa o Planéte Zem, počítali planéty slnečnej sústavy, so základnými farbami kreslili zemeguľu, vypočuli sme si Smejka a Tanculienku s piesňou „Naša Zem“. Deti mali bohatý týždeň plný zážitkov a informácii.

          • MŠ IV.: Motýliky: Naša Zem je guľatá

          • 22. 4. bol Deň zeme. V tento deň našu MŠ potešili Sokoliari so svojimi dravými vtákmi. V triede sme sadili mrkvičku a kvetinky. Povedali sme si, čo je potrebné pre rastlinku, aby dobre rástla. Venovali sme sa aj téme ochrany životného prostredia, priraďovali sme k zemi čo ju teší a čo ju zarmucuje, uvažovali sme nad obrázkami  k téme. Prezerali sme si prezentáciu na IT o našej zemi, zaspievali sme si pieseň Naša zem je guľatá. Grafomotoriku  sme si tento týždeň precvičovali v pracovných  zošitoch. Našu MŠ navštívili aj hasiči, ktorí nás oboznámili s ich prácou. V závere týždňa sme sa zúčastnili súťaže Babkulienka .

          • MŠ III.: Lienky: Tajomný vesmír

          • Téma o vesmíre naše Lienky veľmi zaujala. Rozprávali sme si o planétach, kozmonautoch, vesmírnych staniciach, raketách a ďalších veciach, ktoré súvisia s vesmírom. Vyrobili sme si kozmonautov s našimi fotkami, spievali sme si pesničky o hviezdičke, o našej Zemi, počítali a skúmali sme hviezdy a veľa ďalších aktivít. Spoločne sme sa pozreli ako to v tom vesmíre vyzerá prostredníctvom videí, prezentácii, rozprávky, pracovných listov a omaľovánok. Okrem toho sme mali v našej škôlke v pondelok predstavenie sokoliarov z Falconarii. V utorok našu škôlku navštívili hasiči, deti si vyskúšali striekať vodu z prúdnice, odviezli sa na hasičskej štvorkolke, vyskúšali si nafukovacie dlahy a veľa nového sa od pánov hasičov opäť dozvedeli.