• MŠ III.: Lienky: Medzinárodný deň detí

          • Na svete je veľa detí, ktoré sa navzájom odlišujú postavou, farbou oči, vlasov, pokožky. Aj naše deti sa navzájom porovnávali, hľadali rozdiely. Prostredníctvom prezentácie sa deti oboznámili s rôznymi rasami a rôznymi zvyklosťami deti z celého sveta. Deti si namaľovali obrázky indiánov, precvičili si počty a postreh v pracovných listoch. Spolu sme si zaspievali a zatancovali na pesničku Keď si kamarát.V posledný deň si deti spolu s kamarátmi užili svoj Deň na školskom dvore., kde na ne čakali rôzne aktivity, skákací hrad aj cukrová vata.

          • MŠ IV.: Motýliky: Medzinárodný deň detí

          • Veselý týždeň spojený so sviatkom detí sme začali spoznávaním detí celého sveta. Dozvedeli sa o farbách pleti, o tom, ako žijú deti v ďalekých krajinách. Spoločne sme si zaspievali piesne o šťastí, o zemi. V strede týždňa sme sa s deťmi zúčastnili akcie Kto stráži moju postieĺku, keď spím. Deti pozorovali prácu psovoda pri akcii, vojakov, záchranárov, políciu a hasičov. Na záver dostali sladkú odmenu, skákali aj na skákacom hrade. Ďalej sme s deťmi stihli zhotoviť lietajúci balón, pri čom využili strihanie, lepenie, tvorenie. Všetky deti sme spolu odniesli tablo našich predškolákov do areálu obchodov na Dubníčke. Záver týždňa sa niesol v atmosfére oslavy Dňa detí. Všetci sme s radosťou súťažili, zahrali sa, ale aj maškrtili cukrovú vatu. Najradšej sa všetky deti vyskákali na nafukovacej lodi. Poďakovaním bol šťastný úsmev detí.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • 1. jún je deň, ktorý patrí všetkým deťom. V tento deň sa snažíme, aby bol pre ne iný, výnimočný.

            Aj náš kolektív materskej školy pripravil pre naše/vaše deti deň plný hier, súťaží, zábavy a prekvapení. Najkrajšou odmenou pre nás bola radosť v očiach a úsmevy detí.

            Prajeme všetkým detičkám, nielen v ich veľký sviatok, ale po všetky dni, aby mali šťastné a spokojné detstvo, aby boli milované a dostávali od svojich blízkych čo najviac lásky a pozornosti.

          • "Kto stráži moju postieľku, keď spím?"

          • Dnes sa Včielky a Motýliky zúčastnili peknej akcie, ktorú pre deti mesta pripravila MŠ na ulici 9. mája. Deti sa oboznamovali s prácou psovodov, štátnych policajtov, mestských policajtov, hasičov, vojakov a záchranárov. Za odmenu bolo pre deti pripravé občerstvenie, cukrová vata, aj skákací hrad. Dnešný deň sme si spoločne užili a späť do našej škôlky sme sa vrátili s peknými zážitkami a taškou plnou darčekov. 

          • MS IV.: Motýliky: Vtáky a hmyz

          • Formou obrázkov, hádaniek a pracovných listov deti lepšie spoznávali tému hmyzu a vtákov. V utorok bol Medzinárodný deň mlieka, preto sme si porozprávali o dôležitosti mlieka pre ľudský život. V našej materskej škole sa zároveň konal aj Deň otvorených dverí. V stredu sme sa venovali kompostovaniu a zároveň sme si priblížili jeho význam. Povedali sme si, čo je kompostovanie a ako sa kompostuje. Deti vytvárali aj úle so včielkami - strihali, lepili, odtláčali a používali vodové farby. Rozprávali sme sa o včielkach a včelárstve. Grafomotoriku deti precvičovali v pracovných zošitoch k téme. Téma týždňa bola pre deti veľmi zaujímavá a aktivity sa im veľmi páčili.

          • MŠ I.: Sovičky: Vtáky a hmyz

          • Známou hrou „Letí, letí, všetko letí...“ porovnávali živočíchy podľa pozorovateľných znakov, názvu, pohybu... Z okolia MŠ poznáme vtáky – vrabec, drozd, holub. Hlavnou témou týždňa boli vtáky a hmyz. Za pomoci čítania kníh, rozhovorov, deti mali možnosť spoznať pestrú prírodu vtákov a hmyzu (včela, mravec, lienka, motýľ) a oboznámiť sa s ich základnými vlastnosťami. Rozvíjali si fantáziu, technickú zručnosť, sústredenosť pri skladaní mozaiky – pavúk, vtáčik. Citlivou motiváciou kreslili pastelkami vtáčikov, hmyz. Spievali sme si pieseň „Čižiček“. Na školskom dvore v tráve na kvietkoch pozorovali a spoznávali voľne žijúci hmyz. Spájali sme spev detí s hrou na tele, a s hudobnými nástrojmi známe piesne. Pripomenuli sme si „Deň mlieka“ rozhovorom a aktivitami (21.5.2024). Deti boli odmenené balíčkom mliečnych produktov.

          • MŠ V.: Včielky: Ľudské činnosti

          • Povolania sú rôzne a naše včielky spoznávali profesie a tradičné remeslá počas celého týždňa. Rozprávali sme sa kým by chceli byť až budú veľkí a prečo je každé povolanie dôležité. Napodobňovali prácu učiteľky, kuchárky, maliara, pekára, upratovačky, cestárov, krajčírok a iných. Zábavnými aktivitami sme si pripomenuli svetový deň včiel a taktiež sme oslávili Medzinárodný deň mlieka zaujímavými aktivitami zameranými na dôležitosť mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive. Veľmi nás bavila hra "Múúúú, fúúúú, bééé, mééé". A keďže je mlieko bielej farby, aj tento deň sa niesol v jej znamení a naše včielky boli oblečené v bielych tričkách. Počas celého týždňa sme si precvičovali jemnú aj hrubú motoriku a taktiež pohybové zručnosti.

          • MŠ II.Slniečkovo : Vtáky a hmyz

          • Naše Slniečka sa naučili veľa nových poznatkov o hmyze a vtáčikoch. Spoznávali sme rôzne známe druhy vtákov ako je: vrana, holub, lastovička, vrabec, ďateľ, čím sa živia, či sú užitočné a iné zaujímavosti. Spoznávali sme tiež hmyz a vtáky rôznymi výchovno-vzdelávacími metódami ako napr. prácou na IT, na magnetickej tabuli, pohybovými a hudobnými hrami s detskými hudobnými nástrojmi, pracovnými listami, naučili sme sa novú báseň: Prileteli lastovičky. Počítali sme vrany, vyfarbili sovu. Na školskom dvore sme pozorovali hmyzo-dom, poučili sa na čo slúži. Pozorovali sme mravce, muchy, včielky, chrobáčiky, motýle, sledovali sme ich pohyb. Teraz už vieme, že vtáky a hmyz patria do prírody a nebudeme im ubližovať. Tiež sme si pripomenuli Deň mlieka, prečo je mliečko zdravé a kto nám ho dáva. Vyfarbili sme kravičku skladaním papiera. Zahrali sme sa hru na zvieratká, napodobňovali ich zvuky. Na záver týždňa sme si pozreli na IT rozprávku: Včielka Maja.

          • MŠ III.: LIENKY: Ľudské činnosti

          • Deti sa počas témy ľudské činnosti oboznamovali s rôznymi povolaniami. Rozprávali o tom, čím by chceli byť keď vyrastú, kde pracujú ich rodičia. Rozprávali sme sa aj tom, že každé z povolaní má svoj význam a jedno bez druhého by nemohlo fungovať. Niektoré z množstva povolaní, ktoré nás sprevádzajú životom si deti aj vyskúšali. Malí stavbári postavili z lego kociek domčeky a maxi blokov rôzne stavby. Ďalší deň sa z detí stali pekári a z plastelíny vyrábali koláčiky. Zahrali sme sa aj na mechanikov, predavačov, či kuchárov. Hľadali sme správne dvojice v povolniach, čo k čomu patrí, skúšali sme prekresliť rovnú aj krivú čiaru. Deti si mohli vybrať, akú čapicu si vyrobia - kuchársku alebo maliarsku.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Dnešný deň bol pre nás všetkých nezvyčajný, plný zážitkov a prekvapení. Bol určený budúcim škôlkarom a ich rodičom, ktorí mali možnosť nahliadnuť do interiéru a exteréru materskej školy. V triede Včielok ich čakalo prekvapenie v podobe ľudových tančekov. Včielky vyzvali do tanca nových kamarátov, spoločne si zatancovali Kolo, kolo, mlynské, Oli, Oli, Janko. Niektorí so slzičkami v očiach sa len prizerali, no našli sa i odvážlivci a spolu im to pri tanci ladilo. Následne si prezreli priestory materskej školy. Keďže je dnes Medzinárodný deň mlieka, naše Sovičky, Slniečka, Lienky, Motýliky mali svoje aktivity pre budúcich škôlkárov  zamerané na mlieko a výrobky z neho, ktoré predstavujú jednu z najdôležitejších zložiek zdravej výživy. Po prehliadke skôlky mali možnosť v triede Lienok ochutnať  nátierky, rybacie karbonátky, koláčik makovec, mafinky, ovocie. Všetky dobroty pripravili tety kuchárky, ktorým patrí veľké poďakovanie. No a na záver Lienky obdarovali nových kamarátov darčekom a balónikom. Určite si každý z dnešného dopoludnia odniesol veľa nezabudnuteľných zážitkov. Ďakujeme za návštevu budúci škôlkari a tešíme sa na Vás v septembri.

             

          • MŠ III.: Lienky: Úsmev mojej mamy

          • Každá 🐞 Lienka v našej triede sa poctivo pripravovala na vystúpenie pre mamičky a oteckov. Naučili sme sa básničky, pesničky, hudobno-pohybovú hru. Zvládli sme sa naučiť aj jednoduchý tanček na pesničku Kukulienka...Deti pekne rozprávali o svojej mamičke. Vyrobili sme pre ne magnetky-srdiečka a pozdravy. Vo štvrtok sme celý program predviedli mamám, starým mamám ale aj ockom. Tí svoje deti odmenili potleskom.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Úsmev mojej mamy

          • Mamulienka, mamka, si moja hviezdička.... V tomto duchu sa niesol celý týždeň v našom Slniečkove, pretože pre každé dieťatko je mamka a rodina to najviac. Deti vedia o Vás milé mamky krásne rozprávať. Vyrobili sme pre maminy malé darčeky, pripravovali sme prekvapenie vo forme programu ku Dňu matiek, vypracovali pracovné listy, spievali, tancovali, vyfarbovali, počítali a priraďovali čísla ku srdiečkam. Týždeň sme zakončili vystúpením pre naše mamičky.

          • MŠ I.: Sovičky: Ľudské činnosti

          • Ľudia majú rôzne povolania. O niektorých z nich sme sa rozprávali a tiež sme si vyskúšali každodenné ľudské činnosti. Naučili sa riekanku o kominárovi, stavali komíny z kociek, pozreli si prezentáciu o hasičoch a na chvíľu sa z nás stali kaderníci a kaderníčky. Tiež sme sa zahrali na lekárov, opravárov, varili sme v kuchynke naše obľúbené jedlá, upratovali a vešali prádlo. Na záver týždňa sa z nás stali pekári a cukrárky a z plastelíny sme modelovali rôzne dobroty.

            V utorok sme naše mamičky potešili programom a darčekmi ako vďaku za to, že ich máme ❤️.

          • MŠ V.: Včielky: Čo nám lúka núka

          • V pondelok nás v MŠ navštívil pán poľovník. Najstaršie deti oboznámil s náplňou svojej práce a spoločne vyriešili záhadu v rozprávke o stratených zvieratkách. Deti sa s radosťou zapájali do rôznych pohybových aktivít, počúvali zvuky zvierat, riešili úlohy na interaktívnej tabuli, no najviac sa im páčili parohy, ktoré si mohli zblízka prezrieť. Ďaľší deň Včielky oslávili pripravenými básňami, piesňami a tancom, ktoré darovali svojim mamičkám ku ich sviatku Dňa matiek. Prekvapili ich aj vlastnoručne vyrobenými náhrdelníkmi so srdiečkami. V stredu sa slávnostne odfotili na koncoročné fotografie a vo štvrtok sa zúčastnili celomestskej prehliadky folklóru v MsKS. Naučili sa názvy lúčnych kvetov, triedili ich na okrasné, liečivé a jedovaté. Namaľovali obraz lúky s kvetmi s temperovými farbami pomocou čistiacich vatových tyčiniek. Vypočuli si básne o kvetoch a zopakovali pieseň Ja som vám veľký pán.

          • MŠ IV.: Motýliky. Ĺudské činnosti.

          • Ako najlepšie spoznajú deti rózne pracovné činnosti ak nie pozorovaním, napodobňovaním, rozhovorom. Naše deti sa dokázali vžiť do práce murára, maliara, stolára, elektrikára pomocou divadielka o remeslách. Pozorovali práce blízke v MŠ, prácu pani kuchárky, pani upratovačky, pracu pani učteĺky. Priamo si mohli vyskúšať prácu pani fotografky, spoznali činnosti pána poĺovníka na besede. Pri výtvarných činnostiach dokreslili semafor, ako policajt riadi dopravu, murárovi tehly, ktoré potrebuje na stavbu domu. Bol to týždeň plný pracovných činností.

          • Tancuj, tancuj, vykrúcaj

          • Ďalšie krásne dopoludnie, tentokrát plné tanca, ľudových krojov a folklóru. Našu materskú školu reprezentovali Včielky s ľudovými tančekmi v pásme "Zlatá brána". 

            Podujatie Tancuj, tancuj, vykrúcaj v MsKS Janka Matušku bolo zamerané na prehliadku ľudových tancov a zvykov. 

            Ďakujeme MŠ SEVERKA za pozvanie a umelecký zážitok.

          • MŠ III.: Lienky : Vtáky a hmyz

          • V rámci témy vtáky a hmyz si deti precvičili a rozšírili svoje poznatky o hmyze a vtákoch. Povedali sme si o hmyze - kde všade ho nájdeme, aké druhy poznáme a ktoré sú pre nás užitočné. Podľa zadania ukladali makety hmyzu. Pestrosť hmyzu deti zaujímala. Venovali sme pozornosť aj vtákom, ktorí sa po zime vrátili a ktorí u nás strávili zimu. Deti si precvičili grafomotoriku pri činnosti s pracovnými listami, nakreslili krásne vtáky z rozprávky O Slávikovi, porovnávali veľkosť vtákov a zaspievali sme si pesničku Čižiček, Čižiček. Vo štvrtok nás navštívili záchranári zo záchrannej zdravotnej služby Emergency z Trenčína. Oboznámili nás s ich prácou, deti si mohli pozrieť sanitku z vnútra a ukázali nám na kamarátovi Macovi prvú pomoc.

          • MS IV.: Motýliky: Úsmev mojej mamy

          • Je máj – lásky čas. S mesiacom máj nás sa spája krásny sviatok Deň matiek. Venovali sme sa hlavne nácviku programu pre mamičky. Mamičky sme chceli potešiť piesňami a básňami. Vyrobili sme im krásne darčeky - srdiečka. Našu MŠ navštívili aj záchranári, ktorí nám porozprávali o svojej práci a ako poskytnúť prvú pomoc. Deti mali možnosť nazrieť aj do sanitky. Grafomotoriku si deti precvičili v pracovných zošitoch. 

          • MŠ I.: Sovičky: Úsmev mojej mamy

          • Deti z triedy "Sovičky" napodobňovali jednoduché činnosti pri hre v kuchynskom kútiku, kde pripravovali zdravé raňajky, rozlišovali zdravé a nezdravé potraviny za pomoci učiteľky a starali sa o bábiky. Napodobňovali rodinu a život v nej. Samostatne manipulovali so stavebnicami, stavali stavby, zostavovali rozličné predmety, námetové stavby, stavby do výšky a do dĺžky. Kreslili na tabuľky svoje mamičky i babičky. Na školskom dvore si deti prezerali interiér v ZÁCHRANKE, kde sa dozvedeli o prvej a rýchlej pomoci pacientom pri úraze, dopravnej nehode a podobne. Deti obdržali potvrdenie o účasti Záchranár v škole. Pripravovali sme malý darček pre mamičku. Deti si samostatne zdobili pozdrav otláčaním kvietku na výkres. Z lega skladali "Srdiečko pre mamičku". Spievali sme jednoduché detské piesne a spájali ich s individuálnym pohybovým prejavom "Kreslím, kreslím postavičku"; "Moja mamka"; "Šetrím si korunky".