• MŠ IV.: Včielky: Najkrajšie sviatky v roku

          • Začiatkom týždňa sme prijali pozvanie zo ZŠ Gorazdova na vianočné vystúpenie "Ako sa varia Vianoce". Aj my sme svojim vystúpením vianočného pásma a malými darčekmi potešili starých rodičov z Domu opatrovateľskej služby. Ako každý rok, aj tento rok predvianočná atmosféra v našej triede vyvrcholila slávnostným obedom "Štedrou večerou". Pri slávnostne prestretom stole, ktorému predchádzala spoločná príprava, sme si pripomenuli zvyky a tradície, ktoré sa tradujú v slovenských domácnostiach. Tento výnimočný sviatočný čas umocnila nefalšovaná radosť v očiach a úsmevy našich včielok. Vianoce sú už za dverami a nám neostáva nič iné ako rozlúčiť sa s Vami krásnym želaním.

            Čo Vám zapriať ľudia milí, aby sme si šťastne žili,

            v kruhu svojich rodiniek, veľa šťastných hodiniek.

            Rodičia a deti spolu, v novom roku žiadnu smolu.

            Nech slniečko krásne svieti, pre rodičov a šťastné deti.

            Zdravie, láska, úspech, šťastie, nech Vám cez rok iba rastie.

            To Vám prajú deti a pani učiteľky z triedy Včielok.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Čarovný predvianočný čas

          • Najmagickejší čas plný očakávaní. Čas adventu. S našimi Slniečkami sme nezaháľali a počas tohto krásneho obdobia sme splnili veľa aktivít. Vyrábali sme si Mikulášske čižmičky, počítali sme stromčeky, vypočuli si mnoho vianočných kolied. Rozpoznávali sme farby na našom vianočnom stromčeku. Priblížili sme si čas Vianoc, zoznámili sa so zvykmi a tradíciami. Prstovými farbami a otláčaním prstov sme vyrobili anjelov. Naučili sme sa pohybovú hru na vločky. Trénovali sme grafomotorické zručností v pracovných zošitoch. Naplno sme si užili tento predvianočný čas plný radosti, pokoja a lásky.

          • MŠ I.: Vianoce u sovičiek

          • Aj v našej triede sme si uplynulý týždeň pripomínali zvyky a tradície v adventnom období. Zhotovili sme si medovníčky otláčaním špongie a tiež miesením a vykrajovaním z modelovacej hmoty. Spievali a tancovali sme na pieseň Svieť nám stromček jagavý. V rámci ranného cvičenia sme sa zahrali na stromčeky a zajačikov. Vo štvrtok sme sa prvýkrát zúčastnili každoročnej škôlkarskej akcie, kde sme okrem rôznych zvykov videli aj tajomné Lucie a vinšovníkov.

            Našim najmenším sovičkám prajeme šťastné a veselé sviatky v kruhu rodiny a žiarivé očká pod stromčekom 😊.

          • MŠ III.: Motýliky: Čarovný predvianočný čas

          • Pokojná atmosféra blížiacich sa sviatkov zavládla aj u nás v triede Motýlikov. Spoločne sme si priblížili tradície, ktoré sa dodržiavali v minulosti u našich predkov a povedali si aj tie, ktoré dodržiavame v dnešnej dobe. "Upiekli" sme medovníky z plastelíny, dotvorili ich z geometrických tvarov, vytvorili zo skladačiek a krásny biely anjelik vyrobený vlastnoručne deťmi bude zdobiť ich vianočný stromček doma. Naučili sme sa vianočný vinš a počúvali koledy. Zúčastnili sme sa celoškôlkarskej akcie, kde sme sa okrem ochutnávania dobrôt dozvedeli ďaľšie zaujímavé tradície týkajúce sa blížiacich sviatkov. Prajeme si krásne a pokojné Vianoce, veĺa darčekov pod stromčekom, no hlavne veľa veľa zdravia a úsmevov na tvári.

          • MŠ IV.: Včielky: Čarovný predvianočný čas

          • Túžobne očakávaný všetkými. Každý rok veľmi podobný a predsa iný, ale vždy nenahraditeľný, neopakovateľný. Atmosféru Vianoc žiadna iná nenahradí. Nedočkavé a zvedavé očká každý deň hľadia na adventný kalendár a odrátavajú zostávajúce dni do Vianoc. Tieto chvíle čakania sme si s našimi včielkami spestrili rôznymi veselými aktivitami. Plnili sme každodenné úlohy z adventného kalendára, vyrábali vianočné ozdoby a gombíkovú reťaz na náš stromček na námestí, počúvali a spievali vianočné piesne a koledy. Počas vychádzky na námestie sme vnímali krásu vianočnej atmosféry v našom meste a cestou späť odoslali vianočnú poštu Ježiškovi. Maľovaním a lepením sme si zhotovili vianočné stromčeky, počítali ozdoby, zúčastnili sa školskej akcie a pripomenuli si rôzne tradície a zvyky Vianoc. Náš týždeň sme zavŕšili príbehom O malom vianočnom stromčeku.

            Nuž zaželajme teda deťom, aby im to rýchlo "ušlo", nech sú tu už tie vysnívané Vianoce.

          • Čarovný predvianočný čas

          • ​​​​​​​Zachováme staré zvyky, napečieme medovníky....

            V duchu priblíženia a uchovania vianočných zvykov a tradícií sa nieslo celé dnešné predpoludnie v našej škôlke. Ukázali sme si zvyky ako púčkovanie na sv.Katarínu, trasenie plotom na sv.Ondreja, púšťanie orechových lodičiek, hádzanie orechov na svetové strany, rozkrajovanie jabĺčka, pečenie vianočných oplátok a veľa iných. Prišli nás pozrieť aj Lucie, ktoré povymetali rohy husacími perami a tiež vinšovníci zo ZŠ Gorazdova, ktorí mali pre nás pripravené krásne vystúpenie v podobe anjelov a čertov. Do programu sa zapojili aj deti z vyšších ročníkov našej škôlky svojimi vystúpeniami. Nakoniec sme si v tvorivých dielňach skúsili s pomocou pani učiteliek vykrajovanie a zdobenie medovníkov a vianočných pohľadníc pre našich blízkych. Tety kuchárky pre nás pripravili pohostenie v podobe mikulášskej torty a vianočného punču. Veríme, že deti si z dnešného dňa odniesli nielen pripravené balíčky, ale aj veľa zážitkov a pekných chvíľ.

          • Zdobenie stromčeka na námestí

          • Dnes sa naše Včielky zapojili do akcie mesta. Darovaný stromček od neznámeho darcu vyzdobili vlastnoručne zhotovenými ozdobami - vianočnými guľami a gombíkovou reťazou a vyzdobenému stromčeku zaspievali pieseň Svieť nám stromček.

          • MŠ IV.: Včielky: Čas prekvapení - Mikuláš

          •  

            Na začiatku decembra prišiel opäť čas,

            keď čižmičky vyleštené v okne sú u nás...

            Aj naše Včielky si vyleštili svoje topánočky a s radosťou očakávali príchod Mikuláša a jeho pomocníkov. Porozprávali sme sa o zvykoch a tradíciách spojených s príchodom Mikuláša. Mikulášovi, čertovi a anjelovi sme predviedli krásne pásmo básní a piesní, za čo sme si zaslúžili od Mikuláša balíček plný dobrôt.

            Každý deň v týždni sme si vybrali z adventného kalendára odmenu a taktiež sme splnili jednoduchú úlohu, či v podobe hádanky alebo aktivity. Na interaktívnej tabuli sme vyberali z balíčka maškrty a priradili sme ich k správnemu tieňu, dokreslili sme Mikulášovi bradu a počítali sme sladkosti v balíčkoch. Zahrali sme sa pohybovú hru "Mikuláš, anjel, čert". Pravo-ľavú orientáciu sme si vyskúšali v hre "Aka fuka". Pohybom sme stvárnili charakter vianočných piesní a jemnú motoriku sme si precvičovali pri vykrajovaní vianočných ozdôb na stromček a pri úprave - strihaní Mikulášovej brady. 

          • MŠ III.: Motýliky: Čas prekvapení - Mikuláš

          • V triede Motýlikov sa celý uplynulý týždeň niesol v  téme - Mikuláš. Na príchod Mikuláša sme sa veľmi tešili, očká nám žiarili šťastím a radosťou. Naučili sme sa nové pohybové hry, básne, piesne,ktoré sme zarecitovali a zaspievali Mikulášovi. Odmenou boli balíčky plné dobrôt a nové hračky. Tancovali sme na vianočné piesne. Dozvedeli sme sa všetko o Mikulášovi, kto to bol a odkiaľ pochádza. Celý týždeň nám bolo spolu veselo a krásne.

          • Zvýšenie stravného od 1. januára 2023

          • Vážení rodičia.

            Ministerstvo školstva Slovenskej republiky vydalo k 1.1.2023 nové finančné pásma nákladov na nákup potravín  na jedno jedlo. V meste Bánovce nad Bebravou bude od 1.1.2023 použité na nákup potravín 3. finančné pásmo.

            Príspevok, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa materskej školy (od 2 do 6 rokov) je v súlade s 3. finančným pásmom skupiny A  vydaným MŠVVaŠ SR vo výške nákladov na nákup potravín 2,10 € v členení:

            a)  desiata                       0,50 €

            b)  obed                           1,20 €

            c)  olovrant                       0,40 €

            Žiadame rodičov, aby si upravili výšku platby stravného na 42 €. Tí, ktorým už platba na január 2023 bola zrealizovaná, si výšku trvalého príkazu zmenia januárom 2023. Vzniknutý rozdiel bude vyrovnaný z preplatku 9-12/2022, preto rozdiel neuhrádzajte druhou platbou.

            Vedúca školskej jedálne.

             

          • Mikuláš

          • Dnes, utorok 6.12.2022, do našej materskej školy zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi - krásnym anjelikom a nezbedným čertíkom, ktorý sprvu trošku deti postrašil a kde-tu vypadla aj slzička strachu. Všetkým deťom však zažiarili očká a na tváričkách bolo vidieť očakávanie. Predviedli krásne pásma básní a piesní, ktoré si poctivo pripravovali pod vedením pani učiteliek. A potom prišla tá dlho očakávaná chvíľa rozdávania balíčkov. Vďaka balíčkom od Mikuláša už strach nemal miesto v detskom srdiečku. Deti odchádzali domov s balíčkami, no hlavne s rozžiarenými očami a srdiečkami naplnenými šťastím zo stretnutia s rozprávkovým a túžobne očakávaným Mikulášom.

          • MŠ III.: Ukončenie adaptačného vzdelávania

          • Dňa 5.12.2022 úspešne ukončila adaptačné vzdelávanie p. učiteĺka Miriam. Aktivita s Vianočnou tématikou- pečenie oblátok sa deťom veľmi páčila. Dozvedeli sa z čoho sa oblátky vyrábajú, aké rôzne príchute môžu mať a vyskúšali si ich vyrobiť z plastelíny. Pani učiteľke srdečne gratulujeme a želáme jej veľa tvorivých pracovných úspechov, nech je jej práca poslaním.

          • MŠ V.: Lienky : Chceme zdravo žiť, cvičiť a byť fit...

          • Tento týždeň sme sa venovali uvedenej téme. Hneď v pondelok sme si boli zacvičiť v telocvični v ZŠ Komenského, cvičili sme aj v našej škôlke, rozprávali sme sa, hľadali slabiky, prvú a poslednú hlásku v slove, pracovali sme v zošitoch, napodobňovali sme rôzne polohy s drôteným panáčikom aj s vlastným telom, v piatok sme si precvičili hlavičky pri počítačoch opäť v ZŠ Komenského, vyrobili sme si Mikulašsku čižmičku a precvičili program ...

          • MŠ I.:Sovičky: Vitaj, vitaj Mikuláš

          • "Dlhá brada, čiapka s brmbolcom, biele fúzy, tesne pod nosom. Okuliare a červený plášť, toho uja netreba sa báť. Uhádli ste - tip Vám vyšiel, Mikuláš k nám práve prišiel..."

            Naše najmenšie sovičky už netrpezlivo očakávajú zajtrajší príchod svätého Mikuláša, ktorého budú môcť prvýkrát zažiť aj v materskej škole. Za uplynulý týždeň sme si pozreli príbeh zo série Vianočného rozprávania, rôznymi výtvarnými technikami zhotovili nielen Mikuláša, ale aj jeho pomocníkov - anjelikov a čertov, ktorých sme aj počítali a rozlišovali veľkosťou. Spoločnými silami s pani učiteľkami sme si pre Mikuláša pripravili krátku pesničku a pohybovú riekanku a veríme, že nám za ne z vreca vytiahne nejakú zdravú a sladkú odmenu 😊.

          • MŠ III.: Web stránka: MŠ III.: Motýliky: Zmysly

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ III.: Motýliky: Zmysly.

            Človek, ten ma zmyslov päť, viem ich všetky naspamäť....tak sa začína báseň, ktorú sa tieto dni naučili Motýliky v 3.triede. Dozvedeli sa veľa nového o zmysloch a zmyslových orgánoch, ochutnali a ovoňali príjemne aj menej príjemné chute a vône, zahrali sa na muzikantov, kde si precvičili sluch , vytlieskali slabiky v slovách. V rámci ranného cvičenia sa hrali s loptou a pohybovú hru " My sme sestry veselé", z výtvarných činností sa im najviac páčilo experimentovanie s fixkami. Už sa veľmi tešíme na príchod Mikuláša a jeho pomocníkov.

          • MŠ IV.: Včielky: Moje telo - zmysly

          • Zmysly nie sú výmysly, každý ich má päť,

            hmat, čuch, chuť, sluch aj zrak, poviem ti to hneď.

            To sú slová z piesne o zmysloch, ktorá nás sprevádzala počas tohto týždňa zameraného práve na zmysly. Každý deň sme si predstavili jeden zmysel. Zvolili sme rôzne zábavné aktivity - Čáry, máry fuč v ktorej deti hádali, ktorá hračka chýba, sluchové pexeso v ktorom precvičili sluch, pomocou hmatu rozlišovali rôzne predmety v triede. Ovoniavali rôzne vône a pachy a úplne nakoniec sa oboznámili s chuťovými pohárikmi, ochutnávali a poznávali rôzne chute potravín. Týždeň sme si spestrili zdobením stromčeka a opakovaním pesničiek a básničiek pre Mikuláša, ktorého sa už naše včielky nevedia dočkať.