• Divadlo Babadlo

          • Divadlo Babadlo sa usiluje priblížiť deťom pôvodnú slovenskú tvorbu. Prostredníctvom hry a divadla rozvíja cit pre umenie. A tak to bolo aj v našej materskej škole v utorok 27.2.2024. Predstavenie "Kráľ drozdia brada" deti pozorne sledovali, zaspievali si a aj sa zapojili do deja, či sa na chvíľu stali hercami. Bolo nám veruže veselo aj spevavo. 

          • MŠ I.: Sovičky: Rozprávkový karneval

          • Fašiangy znamenajú čas veselia s hojnosťou jedál, tanečných zábav, osláv ale i svadieb. V tomto fašiangovom čase sa i v našej materskej škole konal Rozprávkový karneval. V utorok si deti priniesli svoje masky, čím bol spestrený ich pravidelný denný režim. Spoločne v triedach si deti obliekli svoje masky, v ktorých sa predviedli a odfotografovali. V triede ich čakala veselá zábava, pohostenie a odmena (diplom a balón). Prežitú oslavu vyjadrili na základe citového prežívania kreslením, maľovaním a rozhovorom, aké masky sa im páčili. Rozvíjali si tým kamarátske vzťahy k druhým deťom a prehlbovali si najjednoduchšie pravidlá správania sa detí v kolektíve.

          • MŠ IV.: Motýliky: Rozprávkový karneval

          • Fašiangový čas prináša zábavu, radosť a veselosť. Detský karneval v tomto čase je milou tradíciou. Aj v našej MŠ sa konal 13.2. karneval. Aby sa deti na karnevale cítili príjemné, tak sme im vyzdobili triedu balónikmi a šašom. Počas karnevalu sme nezabudli ani na malé občerstvenie. Atmosféra bola výborná. Deti sa počas karnevalu fotili, zvŕtali sa v tanci a súťažili. Všetky masky boli nádherné. Počas týždňa sme si ešte zopakovali, čo vieme o Fašiangoch, pracovali sme s geometrickými tvarmi, hádali karnevalové hádanky a vypracovávali úlohy v pracovných zošitoch.

          • MŠ III.: Lienky: Rozprávkový karneval

          • Mali sme my v triede bál, rozprávkový karneval. Okrem tanca a spievania sme si užili i zábavné hry.  S deťmi sme si prečítali básničku o karnevale, rozlišovali sme rôzne masky za aké sa môžeme prezliecť a aké už videli napríklad na fašiangových sprievodoch. Počítali sme škrabošky, určovali počty a zopár si ich aj vyrobili. Šašo sa nám postaral o zábavu pri určovaní geometrických tvarov. Na interaktívnej tabuli sme hľadali, kto sa skrýva za maskou, tieňom a podobne. Týždeň sa niesol v duchu smiechu a radosti, naplno sme si ho užili.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Rozprávkový karneval

          • Aj v Slniečkove sa ozývala detská hudba a štastný smiech detí počas celého týždňa. Najprv sme všetci usilovne pracovali, vyzdobovali triedu, fúkali balóny, vešali masky, šaškov. Potom sme pomenovávali zvieratká masiek na tabuli, rozprávali sa, čím budeme na oslave. Konečne v utorok nastal deň dlhoočakávaného karnevalu. Ráno sme si zacvičili a spoločne pripravili párty stôl s občerstvením. Obliekli sme masky a zábava začala za sprievodu hudby Uja Ľuba: jeho piesní Karneval. Privítali sme aj veľkého- krásneho- rozprávkového jednorožca. Deti sa v maskách vyšantili, riadne zabavili, zatancovali, zaspievali a zahrali sa. Chvíľami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovej ríši, kde prišiel jednorožec, motýľ, papagáj, Elza, požiarnik, kráľ. Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili na detských tváričkách spojkojnosť a radosť. Potom sme spoločne zasadli za pripravený párty stôl občertvili sa a pokračovali v zábave. Bolo veselo, bolo fajn, bolo naozaj úžasne. Nádherný dník v našej Mš.

          • MŠ V.: Včielky: Rozprávkový karneval

          • „Je tu, je tu karneval...“

            Usilovné včielky prežili karnevalový týždeň v znamení Šaša, ktorý ich prostredníctvom zaujímavej prezentácie a rôznych edukačných aktivít oboznámil so všetkými zvyklosťami a tradíciami. Jednou z najznámejších fašiangových zábav je karneval, prezliekanie sa do rôznych zábavných masiek, čo prezentovali s radosťou a veľkým záujmom i naše včielky hneď v úvode týždňa. Zatancovali a zabavili sa tak, ako sa na tento čas patrí. Aj pani kuchárky sa zapojili a nachystali deťom výborné lekvárové šišky. Veď fašiangy sú obdobím veselej zábavy, radosti, veselosti a hojnosti, ktoré sme si aj my dopriali pred príchodom popolcovej stredy.

          • Výtvarný ateliér

          • Dňa 14.2.2024 sa Oskar Dúbravka z triedy Včielok a Jasmína Hanková z triedy Motýlikov zúčastnili druhého ročníka Výtvarného ateliéru. Táto zaujímavá a inšpiratívna akcia sa konala v MŠ Radlinského pod vedením pani učiteľky Janky Števekovej. Deti si vypočuli krátku rozprávku O zlatej rybke, ktorú potom spoločne podľa inštrukcií namaľovali. Používali pritom rôzne maliarske nástroje: štetce, špachtľu, hubku a maľovali aj prstami. Ich hotové obrazy sú umeleckými dielami, ktorými si môžu vyzdobiť svoju detskú izbičku. Na záver boli deti odmenené diplomom a sladkou odmenou. Akcia sa im veľmi vydarila a my sa tešíme, že z detí rastú šikovní umelci.

          • Fašiangový karneval

          • „ČO JE TU DNES VEĽKÝ BÁL?

            A ČI DÁKY KARNEVAL?

            SPRIEVOD MASIEK KRÚŽI V KRUHU,

            JEDNA MASKA STRIEDA DRUHÚ.“

            Toto je len krátky úryvok textu kedysi známej pesničky zo Zlatej brány. Takto presne to vyzeralo aj na karnevale v našej materskej škole. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát aj veľký kráľ, princezná, lienka aj víla, či hasič aj striga milá. To sa však len škôlka premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty. Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili na tváričkách detí úsmev. Bolo veselo, bolo fajn. Vysmiatí, vytancovaní, unavení, ale nič to... O rok sa tešíme znova, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!

          • MŠ III.: Lienky: Fašiangy

          • S našimi lienkami sme sa rozprávali o fašiangových zvykoch. Pozreli sme si prezentáciu a riešili sme rôzne úlohy na interaktívnej tabuli. Oboznámili sme sa s hudobnými nástrojmi, vyskúšali sme si ich a spoločne sme si zahrali na paličkách a zaspievali pesničky. Keďže k fašiangom patrí aj tanec, tak sme si aj zatancovali spolu so šaškom. Väčšina našich lienok už farbičky pozná, preto nebolo pre ne ťažké správne zoradiť a prilepiť farebné dieliky xylofónu podľa predlohy. Tento týždeň bol veselý plný spevu a tanca. Už sa tešíme na budúci týždeň na karneval.

          • MŠ I.: Sovičky: Fašiangy

          • Najveselšie obdobie počas roka - fašiangy - zavítali aj k nám. Symbol veselosti, zábavy, hodovania a pitia sme si užili dosýta. Zahrali sme sa na fašiangový sprievod aj kapelu, vyrobili sladké šišky aj jaternice. Na interaktívnej tabuli sme si pozreli prezentáciu o tom, ako to na fašiangy bývalo kedysi. Prerozprávali si rozprávku o Neposednom pampúšiku a naučili sa hrať pexeso. Toto veselé obdobie vyvrcholí budúci týždeň karnevalom, na ktorý si už poctivo pripravujeme masky.

          • MŠ V.: Včielky: Fašiangy

          • Fašiangový týždeň bol plný veselých aktivít. Najskôr sme si pripomenuli tradície, ktoré sa dodržiavali v minulosti, ale aj tie, ktoré pretrvali dodnes. Hádali sme fašiangové hádanky, riešili sudoku, spočítali klobúky, precvičili grafomotoriku pri zdobení klaunov, vyrobili panáčikov a zvieratká z lega. Naučili sme sa nové básne o šašovi, zaspievali Fašiangy, Turíce a deti samostatne podľa obrázkov prerozprávali rozprávku Pampúšik. Napísali sme diktát pre predškolákov z geometrických tvarov a trošku sa potrápili pri výrobe klaunov z roliek toaletného papiera. Myslíme si ale, že sa nám veľmi podarili. Čo poviete?

          • MŠ IV.: Motýliky: Fašiangy

          • Fašiangové časy sme si spolu s deťmi priblížili rozhovorom o fašiangoch, ich zvykoch a tradíciách. Deti si zhotovili škrabošky, potom si spoločne zatancovali. Pri maĺovaní veselého šaša sme využili veĺa pestrých farieb. Geometrické tvary ktoré stratil šašo z nohavíc sme pomenovali, nakreslili si ich v pracovných zošitoch. Nezabudli sme ani spievať pieseň Fašiangy Turíce Veĺká noc príde...

          • MŠ II.Slniečkovo: Fašiangy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ II.: Fašiangy .

            V Slniečkove sme si pripomenuli fašiangové zvyky. Naučili sme sa pesničku: Fašiangy Turíce a využívali sme pri tom hudobné nástroje. Pre lepšiu predstavu sme si na IT pozreli prezentáciu o fašiangoch, prečítali si rozprávku, zreprodukovali text a odpovedali sme na otázky. Spoločnými silami sme si vyrobili masky, vyfarbili sme si ich a lepili na ne srdiečka.Triedili sme obrázky podľa postupnosti od najväčšieho po najmenší.Typickým jedlom pre toto obdobie sú kysnuté koláče.Šišky sme "plnili"výtlačkami rôznych jedál. Naučili sme sa novú hru: Na tichú poštu. S balónmi sme si užili veľa zábavy a so Slniečkami sme si zasúťažili pri pohybových hrách. Budúci týždeň nás čaká karneval, na ktorý sa už všetci veľmi tešíme.

          • MŠ V.: Včielky: Tajomstvá neživej prírody

          • Žiadny živý organizmus na Zemi nemôže žiť úplne izolovane. Všetky živé stvorenia sú navzájom prepojené. Rastliny čerpajú životnú energiu zo slnka, živočíchy sa živia rastli­nami a niektoré aj inými živočíchmi. Práve s témou živej a neživej prírody sme sa oboznámili. Poznať a rozlíšiť zložky živej a neživej prírody pre naše šikovné Včielky nebol problém. Zábavnou a zážitkovou formou spoznávali všetko živé a neživé. Hádali hádanky, usporadúvali predmety, maľovali 4 živly. Zistili ako sa z kvapky vody stane pitná voda a v škole na hodine PC pomohli škriatkovi uchrániť zvieratká pred čarodejnicou určovaním hlások na začiatku a na konci slov. Keďže nám tohtoročná zima nedopriala veľa snehu, zacvičili sme si a zahrali sa na guľovačku s penovými snehovými guľami.

          • MŠ I.: Sovičky: Zvieratká a vtáky v zime

          • Zima znamená ticho v horách a úkryty v norách, uspokojiť sa s málom. Zvieratá sa snažia utíšiť hlad konárikmi, vtáky všade hľadajú omrvinky a semienka, čo nájdu. Spoločne s deťmi sme vytvorili búdky pre vtáčiky a to kreslením, odtláčaním ruky (drozd) i nalepovaním vaty (sneh). Rozprávali sme sa s deťmi o tom, ako pomôcť vtáčikom, ktoré v týchto mrazivých dňoch prilietavajú do záhrady. V hre: „Na knižnicu“ si deti prezerali knihy a časopisy, kde hľadali a pomenovali zvieratká a vtáky (srnka, jeleň, ďateľ, sýkorka, vrabec, drozd...). S pomocou učiteľky deti modelovali potravu pre vtáčiky (semienka), upevňovali si zručnosti pri práci s modelovacím materiálom, pokúšali sa vytvoriť vtáčika. Pri pobyte vonku deti vešali na konáriky stromov krmivo pre vtáčiky. O malú chvíľu sa okolo neočakávanej nádielky zlieta kŕdeľ malých vtáčikov. Deti mali radosť, keď videli hopkajúce vtáčiky, ktoré zobkali tak rýchlo, akoby súťažili, kto pozobe najviac. Spoločne s deťmi sme rátali počet vtáčikov, napodobňovali zvuky, pohyb zvierat, vtákov z čoho mali radosť a zaspievali sme si pieseň „Čvirikali vrabce“, „Pôjdeme my do lesíka...“. Deti pochopili, že prírodu si treba vážiť a sa o ňu zaujímať!

          • MŠ IV.: Motýliky: Zvieratá a vtáky v zime.

          • Ako sa postaráme o zvieratá a vtáky v zime sa deti dozvedeli pomocou príbehu "ako zimujú". Aj my sme spoločne do kŕmidla pre vtáčiky, ktoré máme v našej MŠ, nasypali zrnká a tíško pozorovali, ako prilietajú a zobkajú. Pri stavaní kŕmidla z kociek si deti precvičili počítanie ako aj orientáciu v priestore. Maĺovaním a lepením si vytvoril kŕmidlo každý sám. Nezabudli sme ani na svoje zdravie dostatočným pohybom a cvičením.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Zvieratá a vtáky v zime

          • Zimná atmosféra sa niesla v Slniečkove počas celého týždňa. Tentoraz sme sa veľa naučili o zvieratách a vtákoch v zime. Pri tabuli pomenovávali rôzne druhy zvierat a ich veľkosti - veľké, malé. Priblížili sme rozhovorom ich spôsob života. Rozlišovali aj vtáky na IT, starostlivosť o ne v zime, čím ich kŕmime, aby nezahynuli a prežili aj tuhú zimu. Rátali zvieratá na koberci na obrázkoch. Zacvičili sme si a zahrali tiež súťaživé hry s loptičkami. Hrali sme aj obľúbené pexeso na IT, kde pomenovávali známe druhy vtákov - vrabec, vrana,holub. Naučili sme sa aj novú pieseň: Na Dorku je veľká ponosa a riekanku: Bocian. Zhotovili si záložku do knihy, vyfarbovaním snehuliaka precvičovali grafomotoriku a strihaním techniku držania nožníc. Na pobyte vonku sme sa spoločne postarali o vtáčikov. Kŕmili sme ich semienkami slnečníc aby prežili zimu a na jar nám opäť veselo štebotali.

          • MŠ III: Lienky: Zvieratá a vtáky v zime

          • Posledný januárový týždeň sme si v triede Lienok hovorili o zvieratkách a vtáčikoch počas zimy. S deťmi sme si prečítali rozprávku o zvieratkách v rukavičke, deti rozprávku reprodukovali s maketami zvieratiek. V pracovných listoch spájali rovnaké rukavice čiarou a následne ich rovnako vyfarbili. Keď deti svoju činnosti s pracovnými listami ukončili, zahrali si pexeso. Povedali sme si o vtákoch, ktoré na zimu odlietajú, prilietajú alebo zotrvávajú u nás. Detičky podľa vedomostí ale aj malej nápovedy vtáčikov roztriedili. Povedali sme si aj o lesných zvieratách, ktoré sa ukladajú na zimný spánok a ktoré ostávajú hore počas celej zimy. Deti na základe pokynov prvý, druhý, tretí, posledný usporiadavali realistické makety zvierat. Pomenovávali zvieratá na obrázku, vyčleňovali prvú hlásku a slová rozdeľovali na slabiky. Týždeň sme si naplno užili a niečo nové naučili.