• MŠ IV.: Včielky: Škôlkarov deň - časové vzťahy

          • V uplynulom týždni sme sa venovali časovým vzťahom. Na základe činností a aktivít, ktoré deti pravidelne vykonávajú počas dňa, či už v materskej škole alebo doma, sme určovali časové vzťahy ráno - predpoludnie - obed - popoludnie - večer - noc. V rozhovoroch a diskusiách sme precvičovali pojmy včera - dnes -zajtra. Deti vedia vymenovať dni v týždni, mesiace v roku, aj ročné obdobia. Uvedomujú si rozdiel medzi pracovným a voľným dňom. Na základe obrázkov sa snažili k jednotlivým ročným obdobiam priradiť charakteristické prvky počasia a aktivít v tom ktorom ročnom období. Včielku Bee-bot naučili ako prebieha deň v materskej škole od príchodu do MŠ až po odchod domov. Zahrali sme sa pohybové hry a nezabudli sme ani na vyhodnotenie "Šarkaniády". Ďakujeme za spoluprácu všetkým rodičom a deťom, ktorí ako vidieť nešetrili svojou kreativitou, fantáziou a skvelými nápadmi.

          • MŠ III.: Motýliky: Škôlkarov deň - časové vzťahy

          • Týždeň v triede Motýlikov sme zahájili časovými vzťahmi, rozlišovali sme ráno, obed, večer. Prečítali sme si príbeh - Ako sa slniečko s mesiačikom dohodli, ktorý sme aj namaľovali. V básni - Týždeň sme si osvojili názvy dní v týždni, v skupinkách sme priraďovali obrázky k ročným obdobiam. Samozrejme nechýbali pohybové hry, cvičenia  z ktorých sme mali veľkú radosť. Za pestrofarebné šarkany rôznych tvarov a veľkostí sme dostali sladkú odmenu. Ďakujeme rodičom za pomoc a spoluprácu  pri ich výrobe. Celý týždeň ubehol veľmi rýchlo a my sa už teraz tešíme na pondelok.

          • MŠ V.: Lienky: Ľudské telo - zmysly

          • Uplynulý týždeň sme sa s deťmi venovali téme Ľudské telo a jeho zmysly. Vymenovali sme si základné časti tela ktoré vidíme, aj také ktoré nevidíme. Vytvorili sme ľudskú postavu z Lega a správne sme do nej vložili papierovú kostru. pozorovali sme vlastné ❤️ v pokoji aj po telesnej aktivite, cítili sme na koži svoj dych, precvičili sme si kreslenie ľudskej postavy. Rôznymi aktivitami sme sa oboznamovali s našimi zmyslami.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Chceme zdravo žiť, cvičiť a byť fit.

          • Tento týždeň sme s našimi Slniečkami začali motivačným cvičením "Len čo vstanem z postele, už aj cvičím vesele" Vytvorili sme si plagát, na ktorý sme lepili zdravé a nezdravé potraviny. Naučili sme sa geometrické tvary, zahrali sa na Pánov doktorov, vyfarbili sme pracovné listy a vysvetlili sme si dôležitosť pohybu pre správnu činnosť svalov a srdca.

          • MŠ III.: Motýliky: Chceme zdravo žiť, cvičiť a byť fit

          • Celý týždeň sa v triede Motýlikov niesol v znamení zdravia a cvičenia. Zopakovali sme si pravidlá zdravej výživy, naučili pieseň o zdraví a chorobe, zacvičili si v prúdovom cvičení. Keďže pomaly končí vládu jeseň, pohrali sme sa ešte s listami, dramatizovali sme tvorivou dramatikou jeseň a vietor a v pracovnom liste vypracovali algoritmus tvarov v chvostoch šarkanov. V piatok sme sa zúčastnili akcie Bubnovačka, kde sme bubnovali za práva všetkých detí na svete.

          • MŠ IV.: Včielky: Zdravie a výživa

          • Ako by mala vyzerať pestrá a zdravá strava? Neviete? Spýtajte sa svojich detí!

            Naše včielky sa počas niekoľkých dní bližšie venovali témam zdravia a prevencie chorôb. Zaoberali sme sa otázkami zdravej výživy, správnych stravovacích návykov, pitného režimu v podobe čistej pramenitej vody a bylinkových čajov, ktoré sme aj ochutnali. Nechýbala ani pravidelná pohybová aktivita, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou denného režimu. Taktiež sme sa s deťmi rozprávali o našich neviditeľných nepriateľoch-baciloch, ktoré sme si pomocou slamky a farebného tušu "vyfúkali" a ľubovoľne dokreslili. Nakoniec sme si posvietili na naše zúbky. Rôznymi aktivitami sme sa snažili deťom priblížiť, ako sa správne starať o hygienu ústnej dutiny a tým predchádzať zubnému kazu. Všetky aktivity boli zaujímavé a pútavé, no najviac sa deťom páčilo, že si mohli priniesť do materskej školy zubnú kefku a vyčistiť si zúbky spolu s ostatnými kamarátmi. Teší nás, že deti pre svoje zdravie urobili niečo viac a veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú postupne súčasťou ich života.

          • Bubnovačka 2022

          • DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Práve preto od roku 2014, vždy v novembri, sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Myšlienka podujatia zaznela aj v našej materskej škole dnes 18. novembra 2022, v čase 10:00 – 11:00. Vďaka tejto akcii sme si pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

          • MŠ I.:Sovičky: Zdravá výživa

          • Za posledné dva týždne sa naše sovičky hravou formou oboznámili so základnými časťami ľudského tela a zdraviu prospešnou výživou. Zaspievali sme si o chorej myške, zatancovali na pieseň Hlava, ramená a zacvičili so slniečkom, ktoré nazrelo do okienka kde spala malá Marienka. S pomocou pani učiteliek sme si vyfarbili ľudské postavy a zhotovili taniere so zdravými a nezdravými potravinami. Zahrali sa na doktorov a pomohli Bambuľke, ktorá dostala cukríkovú chorobu. Bližšie sme sa zoznámili s našou interaktívnou tabuľou, na ktorú sme si kreslili a rozlišovali základné farby.

          • MŠ III.: Motýliky: Zdravie a výživa

          • Začiatok týždňa nám spríjemnila krásna rozprávka o Červenej čiapočke. Rozvíjali sme si vzťah k hudbe, naučili sme sa piesne Osievame múčku, Cipovička, triedili sme zdravé a nezdravé potraviny. Venovali sme pozornosť zúbkom, starostlivosti o ne, spoznávali sme rovné a krivé čiary. Celý týždeň bol plný nových poznatkov a pekných zážitkov.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Zdravie a výživa

          • Vysvetlili sme si, čo je dôležité pre naše zdravie - šport, zdravé potraviny, životospráva. Triedili a pomenovávali sme ovocie, zeleninu. Následne vyfarbovali vystrihnuté obrázky, potom ich nalepovali a tak sme si zhotovili: Rozprávkový zdravý tanier. Zároveň sme precvičili jemnú motoriku prstov rúk, zopakovali farby a naučili sa pracovať s vysúvacím lepidlom. Naučili sme sa i novú riekanku: Hrášok je guľatý, šošovičká hladká, petržlen je strapatý a mrkvička sladká. Na IT sme pomenovávali a dávali do skupín len všetky zdravé potraviny, ovocie, zeleninu. Zahrali sa HPH: Bolo raz jabĺčko. Na záver sme rozdali jabĺčka, ktoré nám priniesol náš sponzor p. Dzurik. Naučili sme sa všetko, čo potrebujeme vedieť pre naše zdravie, zdravý rast a zdravú výživu.

          • MŠ IV.: Včielky: Moje telo

          • Na to, aby si deti v útlom veku uvedomili dôležitosť zdravia v živote človeka, je nevyhnuté oboznámiť sa s ľudským telom - jeho časťami a najdôležitejšími vnútornými orgánmi. Pomocou zrkadla Včielky pomenovali základné pozorovateľné časti ľudského tela, pomocou svetla spoznali aj vnútorné orgány a opisovsali základné fyziologické funkcie ľudského tela - dýchanie, trávenie, pohyb, krvný obeh. Počúvali tlkot srdca, nakreslili seba, zatancovali si na pieseň "Hlava, ramená", zaspievali si pieseň "Moje telo", programovali včielku Bee-bot, skladali vrstvené puzzle a získané poznatky si utvrdzovali v hre "Ja mám, kto má?" a pri hre "Moje telo". Ranné cvičenie sme si spestrili krepovými stuhami.

          • 4. november - Deň materských škôl

          • V našej materskej škole sme sa aj tento rok rozhodli osláviť Deň materských škôl, ktorým je na Slovensku 4. november. Aj pre našu materskú školu bol tento deň sviatkom, ktorý sme oslávili s radosťou a hrdosťou, veď je v nej od roku 1981 ukrytých toľko životných príbehov, udalostí, zážitkov a spomienok, že si to už nevieme ani len predstaviť. Detský smiech, veselý džavot, nekonečné množstvo vykreslených farbičiek, množstvo vystriedaných dychtivých tvárí detí, ktoré chcú vedieť viac, ale i slzičky sklamania, že zostali po celý deň bez mamky, ocka. A nad tým všetkým usmiate tváre pani učiteliek, ktoré im pofúkajú všetky boliestky a dodávajú pocit istoty. Dobre naladení, s množstvom darčekov v podobe vystúpení detí z tried Sovičiek, Slniečok, Motýlikov, Včielok a Lienok sme si tento sviatočný deň naplno užili. Spoločne sme si zaspievali aj Hymnu Dňa materských škôl. Odmenou pre nás bola veľká torta a balíčky, ktoré pre nás pripravili tety kuchárky. Bol to deň plný radosti a zábavy v kruhu kamarátov zo škôlky, do ktorej naše deti veľmi radi chodia. A to nás teší!

          • MŠ V.: Zbierame úrodu - náradie

          • Začiatkom týždňa sme si s deťmi prečítali rozprávku O troch prasiatkach. Rozprávali sme sa, aké náradie prasiatka využívali na postavenie chalúpok. A tiež sme sa naučili, aké náradie bežne využívame počas zbierania úrody v záhrade, ale aj počas celého roka. K jesenným plodom patria aj šípky, ktoré mali deti možnosť vidieť a nazbierať na vychádzke. Jeden krík sme si aj vyfúkli 😊. Deti si vyskúšali hrabať lístie a nakoniec naberali do fúrika. Niektoré listy sme si ponechali na odtlačky, z ktorých vznikli farebné stromy. Navštívili sme aj ZŠ Komenského, kde si deti vyskúšali prácu s PC.

          • MŠ IV.: Včielky: Zbierame úrodu - náradie

          • Jeseň je obdobím zberu úrody. Bohatá úroda prilákala aj naše včielky. Deti priamo zážitkovým učením spoznávali náradie používané pri práci na poli a v záhrade. Prečítali sme si maľované čítanie o Záhradníkovi, pomenovali sme náradie, ktoré používame pri zbere úrody, pozbierali sme úrodu, ktorú sme roztriedili a spočítali. Porozprávali sme sa o tom ako ovocie a zeleninu uskladňujeme alebo spracujeme, aby sme si vyzbieranú úrodu mohli vychutnať aj v zime. Z nahrabaného lístia sme dotvorili maľovaný fúrik a zahrali sme sa pohybovú hru "Na kozu a záhradníka".