• MŠ III.: Motýliky: Zbierame úrodu - náradie

          • Týždeň v triede Motýlikov sme začali krásnou rozprávkou O repe. Hrali sme rôzne pohybové hry, dokonca sme zvládli aj prekážkovú štafetu. Dozvedeli sme sa, ako vzniká chlebík, aké náradie používame v záhrade a na poli. Veľkú radosť máme z nového koberca, ktorý skrášľuje našu triedu Motýlikov.

          • Prerušenie prevádzky počas jesenných prázdnin

          • Riaditeľka materskej školy oznamuje rodičom, že počas jesenných prázdnin t. j. od 28.10.2022 do 01.11.2022 bude prerušená prevádzka.

            Nech už trávite tieto Dušičkové dni akokoľvek, pokúste sa hlavne spomaliť a zosnulým vyslať do večnosti lásku. A nezabudnite v kruhu rodiny pospomínať na všetko krásne, čo ste spolu prežili.

            Vidíme sa opäť 02.11.2022.

             

          • MŠ V.: Ovocie a zelenina Lienky

          • S deťmi sme prečítali rozpravku o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch. Ochutnali sme domáce jabĺčka.Čakal nás veľký deň a to Tekvičkovy pochod, na ktorý sme sa už veľmi tešili. Povedali sme si o ovocí ktoré pestujeme doma, na záhrade či u starých rodičov. Povedali sme si aj o zelenine, ktorú sme tiež ochutnali, prešli sme si začiatočné písmená zeleninky aj ovocia. Na Deň stromov sme si zaspievali pesničky, povedali sme si všeobecne o stromoch a prečo sú také dôležité. Na Deň jablka sme s deťmi vytvorili jablko - z detí- červené aj zelené.

          • MŠ III.: Motýlikovo: Zelenina na poli a v záhrade

          • Posledný týždeň sme sa v Motýlikove venovali zelenine. Rozpoznávali sme rôzne druhy, spievali pieseň Šošovička, hrášok, fazuĺka, vytvorili pojmovú mapu zeleniny, vymodelovali sme ju z plastelíny a hrali sa pohybové hry s loptou. Štvrtok a piatok sme spoločne oslávili Deň stromov a Deň jablka vytvorením farebného lesa a stromu - jablone kombinovanou technikou, zatancovali si a spievali piesne o jabĺčku. Urobili sme si výstavu najkrajších jabĺčok a naučili sa, prečo sú pre nás stromy veľmi dôležité.

          • MŠ IV.: Zelenina v záhrade a na poli

          • Počas týždňovej témy sa naše včielky oboznamovali so zeleninou, ktorá dozrieva v záhradách na jeseň. Pomenovávali vybrané druhy zeleniny, oboznámili sa s jej využívaním a pestovaním pre rôzny úžitok. Pripomenuli sme si dôležitosť jej konzumácie pre naše zdravie. Strihali sme obrázky zeleniny a postupne lepili na farebný papier. Zaspievali si novú pieseň "Zeleninka". Pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov sme sa rozprávali o význame a dôležitosti stromov pre človeka, pomenovávali jednotlivé časti stromu, rozlišovali listnaté a ihličnaté stromy a dotvorili stromy z ceruzkových hoblín. O deň neskôr sme oslávili deň nášho najobľúbenejšieho ovocia - Deň jablka. Pohybovými a zábavnými aktivitami sme si spríjemnili dopoludnie. Pomocou jabĺk sme odmerali svoju výšku, súťažili v skákaní s jablkom medzi kolenami, kotúľaní jablka či navíjaní jablka na rolku. Počas pobytu vonku hľadali poskrývané jablká po dvore. Tento deň sme si pripomenuli, patrične užili a každá včielka si domov odniesla medailu.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Zbierame úrodu-náradie

          • Tento týždeň sme sa s našimi Slniečkami venovali téme: Zbierame úrodu - náradie. Aktívne sme sa zapojili na našom školskom dvore hrabaním lístia, povedali sme si krátku rozprávku o krtkovi v záhrade, ktorú sme si následne aj pozreli na našej IT. Precvičili sme si grafomotorické schopnosti v pracovných zošitoch a pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov sme si zahrali pohybovú hru na stromčeky. Povedali sme si základné informácie o stromoch a ich význame pre náš život. Vytvorili sme si náš vlastný strom z lístia, ktoré sme nazbierali pri pobyte vonku. Nasledujúci deň, sme počítali jabĺčka a vytvorili sme podobu jabĺčok technikou lepenia guľôčok z krepového papiera na vystrihnuté jabĺčko - tak sme oslávlili Medzinárodný deň jabĺk.Tento týždeň bol pre nás obohacujúci o nové informácie a veľa nových aktivít.Tešíme sa na ďalší nový týždeň v našej MŠ.

          • MŠ I.: Sovičky: Zelenina na poli a v záhrade

          • Tento týždeň sme sa vybrali k babke do záhrady. Zoznámili sme sa so základnými druhmi zeleniny, vyfarbili si mrkvičky a zaspievali o šošovičke a hrášku. Hľadali sme okrúhle a štvorcové tvary, zhotovili si ich krčením a lepením krepového papiera. Medzinárodný deň stromov sme oslávili motivačným cvičením "Už sme v lese" a zhotovením si netradičného stromčeka z drevených koľajníc. Pri príležitosti Dňa jablka sme si na nich pochutnali, prečítali si rozprávku o tom ako sa darilo jabloni v rôznych ročných obdobiach a technikou vytláčania si zhotovili vlastné jablone plné jabĺčok.

          • MŠ III.: Motýliky: Babkina komora

          • Kto svoje zúbky každý deň do chutného jabĺčka ponára, posilní svoje zdravie, aby nepotreboval lekára…
            Tento týždeň sa u nás niesol v téme Babkina komora - ovocie. Naše Motýliky spoznávali rôzne druhy ovocia, jeho chuť a aj stromy, na ktorých ovocie rastie. Prečítali sme si rozprávku o Jabĺčku, vytláčali sme ovocie do pohárov, privítali uja kúzelníka, naučili sme sa nové pohybové hry, pieseň o Červenom jabĺčku, tancovali sme, spievali a prežili týždeň plný radosti a zábavy.

          • Dopravný deň v ZŠ Partizánska

          • V piatok 14.10.2022 deti z tried "Lienok" a "Včielok" nasadli do autobusu a odviezli sa k ZŠ Partizánska, kde si pani učiteľky a učitelia spolu so žiakmi pre nich pripravili dopravné hry. Deti získali poznatky o dopravných prostriedkoch, značkách, dopravných predpisoch a situáciách, lepili semafory, zdolali prekážkovú dráhu, púšťali lietadielka, zalietali si ako lietadlá a zasúťažili si v slalome s fúrikmi. Súčasťou bola samozrejme aj „jazda zručnosti“ na dopravnom ihrisku na kolobežkách a bicykloch. Ďakujeme za pozvanie a veríme, že nové poznatky a skúsenosti budú deti využívať aj vo voľnom čase.

          • MŠ IV.: Babkina komora

          • Pomocou rozprávky "V ovocnom sade" deti spoznávali rôzne druhy ovocia. Poznávali sme rôzne druhy ovocia zmyslami - hmatom povrch, čuchom vôňu, zrakom farbu, chuťou počas desiaty. Pripomenuli sme si, že ovocie obsahuje veľa vitamínov potrebných pre naše zdravie. Zahrali sme sa na Obchod s ovocím a z nakúpeného ovocia sme si "pripravili" ovocný šalát. Lepili a maľovali sme hrozno, naučili sme sa novú hru "Ja mám, kto má?" na tému ovocie. Počas pobytu vonku sme pozorovali zmeny počasia a hrali sme sa pohybové hry. Hádali sme hádanky a riešili úlohy na interaktívnej tabuli. Tento týždeň sme zažili kopec zážitkov. Stretli sme sa a zabavili na Tekvičkovom sprievode, navštívil nás kúzelník a v piatok sme si zopakovali pravidlá cestnej premávky na Dopravnom ihrisku v ZŠ Partizánska.

          • MŠ II.:Slniečkovo: Ovocie v záhrade a na poli

          • JESEŇ- obdobie chladnejšieho slniečka, opadajúceho pestrofarebného lístia šuchotajúceho pod našimi nohami počas vychádzok, zbierania gaštanov, jabĺk, hrušiek a iného ovocia. Slniečka tento týždeň zavárali rôzne ovocie. Najskôr do papierových pohárov.Vyfarbovali výtlačky jabĺčok a potom kreslili vystrihnuté ovocie z papiera a ukladali ho do ozajstných pohárov-hrozno, slivky, hrušky,jabĺčka. Zároveň sme precvičovali farby a druhy ovocia, ktoré sa následne triedilo. Zopakovali si aj význam konzumácie ovocia pre naše zdravie. Na IT sme pozerali Spievankovo: rozprávkový strom, zaspievali si spoločne novú pieseň: Bolo raz jabĺčko. Naučili sa i novú riekanku: Hruška hruške šušká. Tiež sme boli na predstavení kúzelníka, ktoré sa nám veľmi páčilo, spoločne sme čarovali: abraka-dabra a tešili sa. Další super týždeň v našej MŠ.

          • Kúzelník Melies

          • Štvrtkové dopoludnie plné mágie a kúziel pripravil pre naše deti kúzelník Melies.

            Jeho kúzla a čary deti sledovali so zatajeným dychom. Niektoré deti využili možnosť a zapojili sa do vystúpenia a spolu s kúzelníkom predvádzali rôzne triky. Nadšenie detí kúzelník vystupňoval na záver vystúpenia.

            Detské očká žiarili pri pohľade na balónovú show, počas ktorej triedu zaplnili pestrofarebné zvieratká. Deti hádali, ktoré zvieratko bolo práve vytvorené, čím sa rozvíjala ich predstavivosť a fantázia.

          • Tekvičkové kráľovstvo

          • Na známosť sa všetkým dáva,                                     

            v jeseni lístie opadáva.

            Šu-šu, šumia vetvičky,

            čakajú nás tekvičky.

            Svetlonosov vyrobíme,

            aj sa pri tom zabavíme…

            Tekvičková slávnosť sa stala našou každoročnou jesennou tradíciou. Po dvojročnej pauze sme si ju v utorok 11.10.2022 pripomenuli. Prišli deti aj so svojimi rodičmi, starými rodičmi a súrodencami. Na vyzdobenom školskom dvore všetkých prítomných privítala pani Jeseň spolu so svojimi pomocníkmi. Deti sa predstavili krátkym programom, spievali jesenné piesne, recitovali aj si zatancovali. Potom sa deti s rodičmi veselo pustili do súťaženia v pohybových zručnostiach. Jesenný podvečer spríjemnil hrou na harmoniku Alexej Hollý. Veselá atmosféra a harmonika prilákala aj okolitých zvedavcov, ktorí sa pripojili do sprievodu okolo škôlky. Nechýbala ani tradičná ochutnávka nátierok, koláčikov, či ovocia. Dobrá nálada a pohoda pokračovala aj pri spoločnej bublinkovej tancovačke.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným, že prispeli svojou prítomnosťou a jesennými výtvormi k nezameniteľnej atmosfére podujatia a tešíme sa opäť o rok.

          • Recepty ochutnávok z Tekvičkového sprievou

          • Na Tekvičkovom sprievode ste mali možnosť ochutnať nátierky a ovocné koláče, ktoré deti konzumujú v materskej škole na desiatu, resp. olovrant.

            Prikladáme sľúbené recepty, treba vyskúšať, všetky sú veľmi chutné.

            Nátierka z ovsených vločiek

            Ovsené vločky            15g

            Maslo                         80g

            Mlieko                        50g

            Syr tavený                   50g

            Kapia sterilizovaná    15g

            Ovsené vločky preberieme, opražíme na sucho, zomelieme a zalejeme mliekom. Necháme napučať. Maslo vymiešame so syrom do peny, pridáme kašu z vločiek, dochutíme soľou a pridáme najemno nakrájanú alebo rozmixovanú kapiu.

            Nátierka kuracia s vajcom

            Kuracie prsia              100g

            Maslo                         125g

            Olej                            12g

            Vajcia                         1ks

            Cibuľa                        15g

            Horčica                       12 g

            Mlieko                        12g

            Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno a speníme na oleji. Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na kocky vložíme do pripravenej cibule podlejeme vodou a dusíme asi 25 minút. Necháme vychladnúť a zomelieme.  Maslo vymiešame s mliekom, pridáme natvrdo uvarené vajce mäso a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou a horčicou.

            Nátierka šošovicová s jogurtom

            Šošovica                     30g

            Maslo                         100g

            Cibuľa                        20g

            Cesnak                        5g

            Jogurt biely                 15g

            Šošovicu preberieme umyjeme a uvaríme vo vriacej vode. Rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom a cibuľou. Dochutíme soľou a cesnakom.

            Nátierka zo špenátu Pepek námorník

            Maslo                         125g

            Syr tavený                   200g

            Špenát čerstvý            80 g

            Medvedí cesnak          20g

            Mlieko                        20g

            Vajcia                         2 ks

            Špenátové listy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme stáť 2 min. Potom vodu zlejeme, listy necháme odkvapkať, zvyšok vody vytlačíme a špenát posekáme na jemno. Smotanový syr vymiešame s maslom, medvedím cesnakom, vmiešame posekaný špenát, ak treba, prilejem trochu mlieka a dobre vyšľaháme. Natrieme na sendvič a zdobíme varenými vajcami.

            Dobrú chuť.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Babkina komora

          • Tento týždeň sme sa s našimi slniečkami venovali téme: Čo dobré nájdeme v babkinej komore. Tancovali sme na pesničku o jabĺčku, učili sme sa básničku o hruške, vyfarbovali na IT ovocie, ktoré sme si spoločne pomenovali. Trénovali sme si grafomotorické zručnosti v pracovných zošitoch. Pohrali sme sa s pečiatkami a vytláčali sme si do ovocia rôzne tvary a predmety. Vyrobili sme si tekvičkové čelenky z ktorých sme sa veľmi tešili a využijeme ich na našom tekvičkovom pochode, ktorý nás čoskoro čaká.

          • MŠ III.: Motýliky: Farebná jeseň

          • Aj my motýliky sme sa tento týždeň tešili z krásnych farieb, ktoré nám priniesla pani Jeseň. Rozoznávali sme hlavné a zmiešané farby, naučili sa báseň o farbách, vymaĺovali jesenný list, triedili hríbiky podľa farieb, hrali sa na ježkov a pohľadali cestičky krtka v labyrintoch. Vypočuli sme si príbeh o smutnom nevyfarbenom kohútiku a pomohli sme ho maliarovi vyfarbiť.

          • MŠ IV.: Včielky: Farebná jeseň

          • "Listy krásne farebné, šarkan letí vo vetre. Kabát si dám, spievam pieseň. Viem, že prišla chladná..."

            Ani sme sa nenazdali a znovu k nám nenápadne prišla pani Jeseň, ktorá nám ponúka mnoho farieb a jesenných plodov. Počas týždňa sme s našimi včielkami rozlišovali ročné obdobia, opisovali charakteristické znaky jesene, počítali gaštany a vkladali ich do farebných listov, rytmizovali a spievali "Prišla Jeseň" a hrali sa rôzne hudobno-pohybové hry. Rozlišovali sme farby a estetické cítenie u detí rozvíjali výtvarnou technikou - frotážou listov. 

          • MŠ I.:Sovičky: Farebná jeseň

          • " Skončilo sa sladké leto. Vonku prší, fúka vietor. Už si jeseň tancuje, listy stromom maľuje. Žlté, hnedé, červené, to sú farby jesene..."

            Aj naše sovičky privítali tento týždeň toto ročné obdobie. Spoločne sme si pozreli prezentáciu o hlavných znakoch jesene, zahrali sa na ježkov a šuchotajúce lístie, naučili sa krátku pesničku o dáždiku, ktorý klopkal na zelený dáždnik. Veľmi sa nám páčilo lepenie farebných lístkov na kmene stromov a vyberanie sovičiek podľa farby. Tiež sme si z farebných cukríkov vyrobili jesennú dúhu a z plastelíny vymodelovali typické plody jesene - gaštany.