• MŠ II.: Slniečkovo - Čarovný predvianočný čas

          • Po roku k nám opäť zavítali sviatky radosti, pokoja a lásky – Vianoce. Aj s našimi Slniečkami sme sa s nadšením pripravovali na tieto sviatky. Vyrábali sme si vianočné pozdravy, pracovali sme s IT, vypočuli si mnoho vianočných kolied, ochutnávali domáce oplátky, lepili ozdoby na stromčeky. Priblížili sme si čas Vianoc, zoznámili sa so zvykmi a tradíciami. Naučili sme sa HPH: Ľadové sochy. Naplno sme si užili tento predvianočný čas plný radosti, pokoja a lásky.

          • MŠ IV.: MOTÝLIKY: Pečieme medovníky

          • Tento týždeň bol veľmi zaujímavý, lebo deti sa zúčastnili besiedky v našej MŠ s názvom "Čarovný predvianočný čas", kde sa oboznámili so zvykmi na Vianoce, vyskúšali si zdobenie medovníkov, videli ako sa pečú oplátky. Deti zo ZŠ Gorazdova potešili deti na tejto besiedke svojim pútavým programom. Druhú besiedku deti absolvovali v Domove dôchodcov kde piesňami, vinšami, básňami a darčekmi potešili dôchodcov. V triede sa deti sa mali možnosť výtvarné prejaviť vytváraním vlastných parníčkov pomocou temperových farieb. Matematickú gramotnosť si deti precvičili formou pracovných listov k téme. Precvičovali si počítanie, postupnosť, logiku. Deťom sa téma týždňa veľmi páčila.

          • MŠ I.: Sovičky: Zimné sviatky - Čarovný predvianočný čas

          • Už sú tu opäť dni Vianoc, prípravy rôznych dobrôt, upratovanie domácností, zdobenie vianočných stromčekov... V tomto týždni deti mali možnosť zúčastniť sa podujatia v MŠ "Čarovný predvianočný čas", kde sa oboznámili so sviatkami zimy a zaužívanými tradíciami - Ondrej, Barbora, Katarína, Lucia a Štedrovečerného času, kedy pri stole sa stretne celá rodina. Spestrenie dňa bolo so žiakmi zo ZŠ s vianočným programom a tancom - čertíkovia, koledníci, "vločky". Deti sa následne presunuli k stolíkom, kde boli pripravené predvianočné tvorivé dielne - vykrajovanie medovníčkov, zdobenie farebnými fixkami - drevené stromčeky, piekli sa oblátky a k dobrej nálade nám hrala vianočná hudba. Za odmenu s radosťou tety kuchárky rozdávali ovocnú tortu, pripravený bol aj nealko punč. Zároveň sme si priali šťastné a veselé Vianoce, príjemné prežitie vianočných sviatkov plné pokoja, lásky a zdravia. Posledné dni tohto týždňa si deti spestrili maľovaním, lepením, modelovaním stromčekov, vianočných gúľ a ozdôb. Spievali a počúvali sme známe piesne a koledy: "Svieť nám stromček jagavý; Tichá noc; Rolničky, rolničky a iné".

          • MŠ V.: Včielky: Predvianočný čas

          • Najkrajšie sviatky roka "Vianoce" sú už za dverami. Nie sú iba o dobrom jedle a krásnych darčekoch, ale aj o tradíciách a zvykoch, ktoré sa dodnes zachovávajú. Preto sme si aj my pripomenuli niektoré zvyky a tradície. Ako každý rok, aj tento rok vianočná atmosféra v našej triede vyvrcholila spoločným obedom. Pri slávnostne prestretom stole, ktorému predchádzala spoločná príprava, sme si pripomenuli zvyky a tradície, ktoré sa tradujú v slovenských domácnostiach. Tento výnimočný sviatočný čas umocnila nefalšovaná radosť v očiach a úsmevy našich Včielok. Vianočné piesne a koledy sprevádzali zdobenie vianočného stromčeka, lepenie stromčekov do jedného spoločného z adventného kalendára, konštruovanie stromčekov z lega, či darčekov zo stavebnice v plošnom aj priestorovom zobrazení, kreslenie, či maľovanie stromčekov.

            Už nám neostáva iné ako popriať Vám krásne chvíle strávené v kruhu svojich rodiniek. Nech zdravie, láska, úspech, šťastie Vám cez rok iba rastie... 🍀🎄

          • Prerušenie prevádzky

          • Riaditeľka materskej školy oznamuje rodičom,

            že počas vianočných prázdnin od 27.12.2023 do 05.01.2024 bude prerušená prevádzka. Riadna prevádzka začne 08.01.2024.

          • Čarovný predvianočný čas

          • Najmagickejší čas plný očakávaní... Čas adventu. 

            Pokojná atmosféra blížiacich sa sviatkov zavládla aj u nás v škôlke. Spríjemnili sme si doobedie a ukázali sme si zvyky ako púčkovanie na sv.Katarínu, trasenie plotom na sv.Ondreja, púšťanie orechových lodičiek, hádzanie orechov na svetové strany, rozkrajovanie jabĺčka, pečenie vianočných oplátok a veľa iných. Prišla nás pozrieť aj Lucia, ktorá povymetala rohy husacími perami a tiež vinšovníci zo ZŠ Gorazdova, ktorí mali pre nás pripravené krásne vystúpenie v podobe anjelov a čertov. Spoločnými silami sme vykrajovali medovníky z cesta a zdobili ich. Vyrobili sme si jednoduché ozdoby na vianočný stromček. Tety kuchárky pre nás pripravili pohostenie v podobe mikulášskej torty a vianočného punču. Zaželali sme si pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu tých najbližších a hlavne veľa zdravia do nasledujúceho roka.

          • MŠ II.: Slniečkovo: Pečieme medovníky

          • Tento týždeň sme sa so Slniečkami rozprávali o najkrajšom a najpokojnejšom období v roku, o Vianociach. Pripomenuli sme si zvyky a tradície počas vianočného obdobia. Vystrihovali sme hračky z katalógu, ktoré sme lepili a vyrobili tak list pre Ježíška. Naučili sme sa pesničku "Svieť nám stromček jagavý". Maľovali sme si medovníčky, ktoré sme následne vystrihli a nalepili na papier. Pracovali sme s pracovnými zošitmi, triedili medovníky, určovali ich počet od 0 do 10. Vypočuli sme si klasické vianočné koledy a pomocou hudobných nástrojov sme sa zahrali na malých hudobníkov.

          • MŠ III.: Lienky: Pečieme medovníky

          • Tento týždeň sme si prečítali rozprávku O medovníkovej chalúpke. Rozprávku sme si prerozprávali vlastnými slovami, znázornili sme si ju pomocou obrázkov na tabuli. Obrázky sme rôzne ukladali, zoraďovali a počítali. Hľadali sme rovnaké medovníkové domčeky, modelovanli sme rôzne koláčiky, vykrajovali sme si hviezdičky - ozdôbky na stromček. Pomocou kávy sme namaľovali perníkových panáčikov a podobný obrázok perníčka sme zase vyfarbili pastelkami, postrihali a naspäť správne zložili a nalepili na výkres. Tiež sme sa rozprávali, kto už doma pomáhal piecť medovníčky, prípadne iné vianočné dobroty, čo všetko na to potrebovali a ako postupovali. Zahrali sme si spolu aj spoločenskú hru Medovníková chalúpka podľa vlastných pravidiel.

          • MŠ I.: Sovičky: Pečieme medovníky

          • Uplynulý týždeň sme si aj v našej triede pripomínali rôzne zvyky a tradície v adventom období. Zhotovili a ozdobili sme si medovníčky, spievali a tancovali sme na pieseň Svieť nám stromček jagavý. V rámci ranného cvičenia sme sa zahrali rôzne pohybové hry s loptou, čím sme zdokonaľovali našu hrubú motoriku. Ukladaním perníčkov podľa veľkosti a ich počítaním sme rozvíjali naše základné matematické predstavy. Na záver týždňa sme si zhotovili viacerými výtvarnými technikami vianočné stromčeky a pohľadnice.

          • MŠ IV.: Motýliky: Čarovný predvianočný čas.

          • Už len pár dní nás delí od najkrajších sviatkov - Vianoc. S deťmi sme sa porozprávali o ich zvykoch, tradíciách, prianiach. Vypočuli a zaspievali sme si vianočné piesne, zhotovil si každý svoj stromček. Nemohli chýbať ani oblátky a med. Čas plný očakávaní nám spestrili deti zo ZŠ Gorazdova svojím vianočným vystúpením s posolstvom Vianoc.

          • MŠ V. Včielky: Pečieme medovníky

          • Okrem upratovania a zdobenia domácností venujeme pred Vianocami svoj čas aj pečeniu rôznych dobrôt. Včielky si to vyskúšali a upiekli sladké medovníky, ktoré si aj vlastnoručne vyzdobili. Vypočuli si popletenú rozprávku O medovníkovom domčeku, ktorú sa snažili opraviť, rozlišovali dobré a zlé ľudské vlastnosti , vypracovali matematické pracovné listy, kde sčítavali a odčítavali do 6. Hrali sa pohybovú hru Na dva mrazy, písali zimný diktát pre predškolákov a vyrobili vianočný pozdrav. V piatok sa zúčastnili na Vianočnom vystúpení v Základnej škole Gorazdova, z ktorého si odniesli nielen krásny estetický zážitok ale aj poučenie.

          • MŠ III. Lienky: Čas prekvapení - Mikuláš

          • Prvý decembrový týždeň sme si naplno užili, v pondelok sme mali krásne vianočne naladené vystúpenie Tinky Bublinky, deti sa aktívne zapájali a vyskúšali rôzne detské hudobné nástroje. V stredu nás navštívil Mikuláš s pomocníkmi, doniesol sladké balíčky pre deti, ktoré sa odvďačili pesničkou a básničkou. Okrem toho sme si prečítali príbeh o Svätom Mikulášovi, vyrobili sme Mikulášske čižmičky aj stromčeky sme stihli vyzdobiť. Tento týždeň sme spoločne za triedu Lienok poslali list Ježiškovi, aby ani na našu škôlku nezabudol 🎄🎁.

          • MŠ I.: Sovičky: Čas prekvapení - Mikuláš

          • Ani sme sa nenazdali a máme tu december, záverečný mesiac roka. V decembri nám radosť urobia darčekový Mikuláš a Ježiško. Ako iste všetci vieme, Mikuláš zvlášť obdarováva deti a Ježiško všetkých. Je to pekná tradícia. Aj do našej škôlky zavítal Mikuláš v sprievode anjela a čerta, bolo to veľmi veselé. Mikuláš nás preveril, či sme boli dobrí a poslušní, a potom nás obdaroval v podobe sladkých dobrôt, cukríkov, čokolád.

            Týždeň nám spestrila speváčka "Tinka Bublinka", ktorá zaujala všetky deti hudobnými nástrojmi, spevom, tancom a hrou na ľahko ovládateľných nástrojoch. V deťoch vyvolala radostnú náladu sprevádzanú hlasným smiechom, zmenami polôh, pospevovaním a zároveň deti prekonali nedôveru, v styku s neobyčajnými podnetmi. Za činnosť deti pochválila a kamaráti im zatlieskali.

            S pomocou učiteliek deti vytvorili "Mikulášske čižmičky". Recitovali a spievali jednoduché detské básne a piesne so zimnou tématikou: "Snehuliak"; "Pred oknom za oknom"; "Vitaj Mikuláš"...

            Tešíme sa na Vianoce a darčeky, aj keby boli skromnejšie, ale krásna tradícia nech zostane zachovaná.

          • MS IV.: Motýliky: Čas prekvapení - Mikuláš

          • V úvode týždňa sme si prečítali príbeh o Mikulášovi, ktorý sme si rozanalyzovali. Našu MŠ navštívila tento týždeň aj Tinka Bublinka, ktorá nás potešila svojimi pesničkami. Grafomotoriku si deti precvičili v pracovných zošitoch k téme Mikuláš. Živého Mikuláša privítali deti piesňami a básňami o Mikulášovi. Mikuláš deti potešil mikulášskymi balíčkami. Na IT si deti mali možnosť pozrieť vianočný príbeh a vytvorili sme spolu pre radosť mikulášske čižmičky a Mikuláškov, kde mali možnosť sa výtvarne prejaviť.

          • MŠ V.: Včielky: Čas prekvapení - Mikuláš

          • "Na začiatku decembra prišiel opäť čas,

            keď čižmičky vyleštené v okne sú u nás..."

            Aj naše Včielky si vyleštili svoje topánočky a s radosťou očakávali príchod Mikuláša a jeho pomocníkov. Začiatkom týždňa sme si užili vystúpenie Tinky Bublinky, ďalší deň sme zarecitovali, zaspievali, zatancovali i zavinšovali dôchodcom na vianočnom posedení v MsKS. Počas týždňa sme sa rozprávali o zvykoch a tradíciách spojených s príchodom Mikuláša. Každý deň sme si vybrali z adventného kalendára odmenu a taktiež sme splnili jednoduchú úlohu, či v podobe hádanky alebo aktivity. Na interaktívnej tabuli sme vybrali z balíčkov maškrty a priradili sme ich k správnemu tieňu, dokreslili sme Mikulášovi bradu a počítali sme sladkosti v balíčkoch. Pohybom sme stvárnili charakter vianočných piesní. Jemnú motoriku sme si precvičovali pri konštruované Mikuláša z lega a vytváraní anjelika rôznymi technikami. 

          • MŠ II. Slniečkovo: Čas prekvapení - Mikuláš

          • Tento týždeň sme sa všetci výnimočne tešili, pretože sme si spoločne zdobili triedu, nástenky, jedáleň a chodbu k besiedke s Mikulášom. Rátali sme hviezdičky a mikulášske balíčky na tabuli. Pri IT sme sa učili báseň Mikuláš, spievali pieseň Mikulášku dobrý strýčku, hrali sa hry a hádanky o zime a snehových vločkách. Pomenovávali časti snehuliaka a farby jeho doplnkov - šál, gombíky, nos, klobúk. Zhotovili sme aj svojho Mikuláša - precvičili si prstovú motoriku nalepovaním vaty a správny úchop pri jeho vyfarbovaní. Tiež sme precvičili grafomotoriku rúk v pracovných zošitoch. Potešilo nás aj predstavenie: Tinka - Bublinka so zimnou - vianočnou tematikou. Privítali sme aj naozajstného Mikuláša, čerta a anjelika, ktorí nám priniesli veľa darčekov - balíčky plné sladkostí a pekné hračky. My sme im predniesli pripravený program a s radosťou sme sa s nimi pozhovárali i odfotili. Prežili sme krásny - predvianočný týždeň, plný prekvapení a skvelého programu.

          • Mikuláš 🎅

          • Chodí z dverí do dverí,

            všetkým vrece otvorí.

            Sype vločky na čiapočky,

            dáva dary do čižmičky.

            Raz v roku je iba náš,

            starý dedko MIKULÁŠ!

            V stredu 6.12.2023 ho čakali rozžiarené očká detí, ktoré sa na tento deň veľmi tešili a dlho pripravovali. 

          • Vystúpenie Včielok pre Jednotu dôchodcov

          • V utorok 5.12.2023 spríjemnili naše Včielky dopoludnie seniorom v Mestskom kultúrnom stredisku. Pripravili si pre nich vianočno-zimné pásmo plné básní, piesní aj tančeka. Za vystúpenie boli odmenené sladkosťami od Mikuláša. 

          • Tinka Bublinka

          • V pondelok 4.12.2023 sme sa zabávali s Tinkou Bublinkou. Deti sa počas predstavenia aktívne zapájali, či už hrou na telo, deklamáciou textov, ale i tancom. Rozvíjali si reč, cinkali roľničkami, vyludzovali tóny na kalimbe, rozozvučali čínsky dážď. Tinka Bublinka si pripravila pre deti aj kvíz, v ktorom odpovedali na otázky a taktiež hádali hádanky z adventného kalendára.

            Ďakujeme za spestrenie dopoludnia.